x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Aurul a atins recordul de 1.300 de dolari pe uncie, din cauza economiei leşinate

Aurul a atins recordul de 1.300 de dolari pe uncie, din cauza economiei leşinate

24 Sep 2010   •   00:00

Uncia de aur a spart record după record în această săptămână şi a trecut de pragul de 1.300 de dolari astăzi din cauza îngrijorărilor persistente în privinţa recuperării economice din SUA şi Vestul Europei.

Datele din SUA arată că ritmul de revenire încetineşte iar anumiţi analişti sunt îngrijoraţi de revenirea pe scădere, într-un model în forma literei W al economiei. Din cauză că revenirea economică este slabă iar şomajul încă este la cote de 9% în SUA, autorităţile americane au adoptat un nou plan de stimulente fiscale de 200 de miliarde de dolari.

Ceea ce a trimis iarăşi un fior investitorilor, care se tem de deprecierea dolarului. Iar când dolarul nu mai este de încredere şi nici economia mondială nu arată prea bine, ultimul refugiu este aurul.
Acesta a ajuns la 1.301,3 dolari pe uncie.
Iar analiştii citaţi de CNN Money nu văd febra aurului să se termine curând, deoarece problemele economice încă nu s-au terminat. Se întâlnesc toate condiţiile pentru a duce preţul aurului mai sus, spune Gary Mead, analist pentru mărfuri la VM Group în Londra. Un dolar slab, "un şomaj încăpătânat de mare", datorie masivă a SUA şi percepţia că autorităţile nu se sinchisesc de aceasta sunt factorii care cresc preţul aurului.

Nu a vrut să estimeze până la ce nivel va creşte aurul, dar a spus că preţurile vor fi legate şi de inflaţie şi de posibilitatea ca unele date economice puternice să apară la orizont.
"Nu văd preţul decolând la niveluri astronomice decât dacă dolarul se va prăbuşi mai mult", a spus el. "Multe se pot schimba foarte mult dacă anumite cifre din SUA vor veni, precum cele pentru manufactură", a adăugat el.

Investitorii văd aurul ca un pariu sigur în vremuri de criză şi de mare încertitudine. Aurul a atins adevăratul vârf la 21 ianuarie 1980, când a ajuns la 825,5 dolari pe uncie. Ajustat cu inflaţia, asta înseamnă un record al tuturor timpurilor de 2.184,08 dolari pe uncie în moneda anului 2010. 

×
Subiecte în articol: economic