x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Aurul va atinge un nou maxim: 2.000 $ uncia

Aurul va atinge un nou maxim: 2.000 $ uncia

de Daniela Ivan    |    10 Ian 2012   •   21:00
Aurul va atinge un nou maxim: 2.000 $ uncia

Pretul aurului ar putea sa sara iar in aer in prima parte a acestui an, cand se asteapta sa treaca de maximul istoric de 2.000 de dolari uncia. Cresterea s-ar putea domoli in ultimele sase luni, insa anul se va incheia cu o majorare de 15%, considera brokerii. Aurul a inrosit in ultimii ani bursele dupa ce si-a crescut valoarea cu 40% in anul 2010 si cu 10% in 2011. De cand a inceput criza, metalul pretios este conside­rat un refugiu de catre investitorii din intreaga lume, si nu este de mirare ca a batut record dupa recod.

Investitorii nu mai au incredere in dolari si euro dupa ce SUA au dat drumul la tiparnita cu bani si Uniunea Europeana a coborat dobanda de referinta (la care imprumuta bancile) sub rata inflatiei. 'Exista iar impresia ca este posibil ca tiparnita de dolari sa reporneasca iar. In plus, riscul de inflatie poata sa apara si de la Banca Central Europeana, care a redus dobanda de referinta la 1%, si exista posibilitatea sa coboare chiar si sub 0,5%. Si a scadea dobanda atat de mult cand inflatia este 2% este un motiv puternic sa impinga aurul in sus', a declarat Claudiu Cazacu, analist sef X-Trade Brokers.

Cand se va sparge bula de aur
Aurul a intrat intr-o bula speculativa, precum piata imobilara de acum trei-patru ani. Tot mai multi analisti economici se intreaba cat va mai dura pana cand bula de aur se va sparge. 'Este posibil ca aceasta bula sa se mai mentina inca trei-patru ani, desi pretul aurului a crescut de opt ori in ultimii cinci ani. Dar acum investitorii nu mai stiu ce sa faca cu banii. Germania a vandut recent titluri de stat cu randamente negative, asa ceva e de neimaginat! Asta arata ca sunt bani multi si investitorii nu mai stiu ce sa faca cu ei', a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Acesta a mai precizat ca, si daca pretul aurului ar scadea in 2012, coborarea nu ar putea fi atat de mare incat bula sa se sparga. 'Pe acest principiu, multi vor continua sa investeasca in aur, considerat un plasament relativ sigur si in 2012'. Bula de aur se va sparge abia atunci cand criza datoriilor se va solutiona, dar in acel moment va fi inlocuita de o alta bula.

Aurul nu tine de foame
Plasamentul in aur nu este pentru oamenii obisnuiti, care nu-si pot permite sa-si imobilizeze banii pe termene de peste un an, atentioneaza analistul economic Ilie Serbanescu. In plus, odata cumparat, are costuri suplimentare, nu poate fi tinut in casa si trebuie plasat intr-o casa de valori, a carei inchiriere costa.

'Aurul nu este o investitie decat pentru oamenii care au atata banet incat sa-l imobilizeze in aur. A plasa banii in aur inseamna sa accepti sa nu iei dobanzi, ci sa dai dobanzi. Spun asta pentru ca aurul nu poate fi tinut in casa si trebuie depozitat la banci sau in alte locuri cu sisteme de siguranta, si asta costa', a declarat ana­listul economic Ilie Serbanescu.

Acesta a mai adaugat ca este si o investitie putin lichida, nu poate fi vanduta imediat atunci cand ai nevoie de bani.

×
Subiecte în articol: economia