x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Austria şi Olanda au respins propunerile Comisiei Europene pentru bugetul UE

Austria şi Olanda au respins propunerile Comisiei Europene pentru bugetul UE

02 Mai 2018   •   18:01
Austria şi Olanda au respins propunerile Comisiei Europene pentru bugetul UE

 Austria şi Olanda au respins propunerile privind viitorul cadru bugetar multianual al UE prezentate miercuri de Comisia Europeană, întrucât acestea cuprind o creştere a contribuţiilor statelor membre pentru compensarea fondurilor pierdute în urma ieşirii Marii Britanii din UE, transmite agenţia EFE. 

Propunerea Comisiei Europene 'taxează excesiv statele contributoare nete, cum este Austria (...) Prin urmare, am respins propunerea în forma sa actuală', a declarat la postul de radio public cancelarul austriac Sebastian Kurz. 

'Vom iniţia negocieri pentru a găsi o soluţie. Obiectivul nostru este ca Brexit-ul să determine UE să economisească mai mult şi să fie mai eficientă', a indicat şeful executivului de la Viena. 

O reacţie similară a venit şi din partea Olandei, care a descris propunerea Comisiei Europene drept 'inacceptabilă'. În opinia guvernului condus de Mark Rutte, exprimată într-un comunicat, Brexit-ul va avea oricum efecte negative asupra economiei olandeze, care ar fi amplificate de o creştere a contribuţiilor naţionale. Prin urmare, în negocierile care vor urma Olanda va pleda pentru 'un buget modern, în care costurile să fie împărţite echitabil', se mai arată în acelaşi comunicat. 

Pentru a compensa parţial cele aproximativ 15 miliarde de euro anual pierdute în urma ieşirii Marii Britanii din UE, Comisia Europeană a propus ca în bugetul UE pentru perioada 2021-2027 contribuţiile naţionale să crească la 1,11% din venitul naţional brut, de la 1,03% în prezent. 

Dar propunerile privind viitorul cadru bugetar multianual al UE prezentate miercuri de Comisia Europeană reprezintă doar o etapă în elaborarea bugetului, care urmează să fie definitivat după negocieri ce se anunţă dificile, pentru adoptarea bugetului fiind nevoie de votul unanim al tuturor statelor membre. Comisia şi-a exprimat dorinţa să se ajungă la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European şi de summitul de la Sibiu din 9 mai 2019.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: buget ue olanda austria Comisia Europeana