x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Automobile Craiova se vinde la Frankfurt

Automobile Craiova se vinde la Frankfurt

de Jurnalul National    |    07 Sep 2007   •   00:00

Semnarea contractului dintre stat şi compania americană Ford pentru privatizarea Automobile Craiova este prevăzută miercuri, 12 septembrie, la Salonul Internaţional Auto de la Frankfurt (Germania), autorităţile romăne dorind să confere astfel tranzacţiei un plus de notorietate.

Semnarea contractului dintre stat şi compania americană Ford pentru privatizarea Automobile Craiova este prevăzută miercuri, 12 septembrie, la Salonul Internaţional Auto de la Frankfurt (Germania), autorităţile romăne dorind să confere astfel tranzacţiei un plus de notorietate.

Părţile vor parafa miercuri la Frankfurt varianta in limba engleză a contractului, iar vineri, la Craiova, va fi semnat şi contractul in limba romănă, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

La ceremonia de la Frankfurt pentru semnarea contractului de privatizare a Automobile Craiova va participa şi premierul Călin Popescu Tăriceanu.
"Semnarea contractului cu Ford este prevăzută pentru miercuri, cănd la Salonul Internaţional Auto de la Franfurt este organizată a doua şi ultima zi de vizită pentru presă. Autorităţile doresc ca parafarea inţelegerii să aibă astfel un plus de notorietate, inclusiv in ceea ce va insemna forţa Romăniei in industria auto prin sosirea unui nou investitor puternic", au afirmat sursele citate.

După semnarea contractului, autorităţile şi reprezentanţii Ford vor organiza vineri o ceremonie şi la Automobile Craiova, unde vor semna contractul redactat in limba romănă, au mai afirmat sursele citate.

Reprezentanţii statului şi cei ai companiei Ford s-au intălnit miercuri pentru a revedea toate clauzele contractului de privatizare a Automobile Craiova, după ce marţi au fost clarificate ultimele aspecte ale tranzacţiei, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) negociază cu Ford o formulă juridică legată de terenurile uzinei, a căror valoare ar trebui să majoreze preţul pentru acţiunile companiei, aceasta fiind singura problemă rămasă de rezolvat inaintea semnării contractului.

PREŢUL. Compania americană Ford ar putea plăti pentru pachetul de 72,4% din acţiunile Automobile Craiova un preţ de zeci de milioane de euro, sau mai mult de 100 de milioane de euro, in funcţie de terenurile pe care le va prelua, au declarat surse apropiate negocierilor. "In acest moment, negocierile se poartă pe varianta ca terenurile unde nu se va face producţie efectivă să revină AVAS. Dacă Ford va decide că doreşte şi alte suprafeţe, atunci preţul ar putea creşte substanţial, la sute de milioane de euro", au afirmat sursele. Ford va achita banii pentru pachetul de 72,4% din capitalul societăţii după indeplinirea clauzelor finale, dintre care cele mai importante sunt aprobarea de către Parlament a legii privind privatizarea companiei şi avizul Comisiei Europene privind legalitatea ajutoarelor de stat acordate producătorului de autoturisme din Craiova.

Â

Â

AJUTOARE DE STAT. Pe de altă parte, Ford a cerut să beneficieze de ajutoarele pe care statul intenţionează să le acorde, in cadrul schemelor care vor fi aprobate de Comisia Europeană. Compania americană ar putea primi ajutor de stat direct de cel mult 175 de milioane de euro. Printre ajutoarele de stat la care Ford s-ar incadra şi unde şi-a arătat dorinţa se regăsesc investiţiile pentru calificarea şi pregătirea profesională a personalului de la Craiova.

Â

×