x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Autorităţile vor arăta CE că aplicarea legislaţiei europene la creditele vechi e o opţiune naţională

Autorităţile vor arăta CE că aplicarea legislaţiei europene la creditele vechi e o opţiune naţională

26 Oct 2010   •   00:00

Autorităţile române vor transmite Comisiei Europene că aplicarea prevederilor directivei europene pentru creditele aflate în derulare reprezintă o opţiune naţională, fără a avea legătură cu transpunerea reglementărilor Uniunii Europene, potrivit Departamentului pentru Afaceri Europene, citat de Mediafax.

Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române la finele lunii septembrie să prezinte clarificări după ce a primit mai multe plângeri privind transpunerea prevederilor directivei europene în legislaţia naţională prin OUG 50/2010, care obligă băncile să aplice principiile de transparenţă şi pentru contractele în derulare.

Răspunsul României, care se află în curs de elaborare la ANPC, trebuie transmis în termen de o lună de la data scrisorii, respectiv până joi, 28 octombrie.

Conform informaţiilor furnizate de ANPC către DAE, răspunsul către CE va confirma declaraţia de transpunere totală a Directivei 2008/48/CE.

"De asemenea, se va arăta faptul că dispoziţiile actului normativ intern care exced directiva constituie legislaţie naţională, astfel că aplicarea cerinţelor prevăzute de directivă pentru contractele aflate în derulare reprezintă o opţiune naţională, fără legătură cu transpunerea actului Uniunii Europene", se arată într-un document transmis de DAE preşedintelui Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, Viorel Ştefan.

DAE menţionează că ar fi existat posibilitatea elaborării unor acte normative separate, unul care să transpună strict directiva europeană, altul care să reglementeze contractele de credit care nu sunt în sfera de aplicare a unor noi reguli, iar altul care să cuprindă alte aspecte nearmonizate de legislaţia europeană.

BNR nu se pronunţă asupra impactului produs de OUG 50, arătând că evaluarea trebuie făcută de ANPC

BNR a transmis deputaţilor din Comisia de buget, finanţe că este imposibil să se pronunţe dacă trebuie să avizeze ordonanţa privind creditele populaţiei întrucât impactul actului normativ nu a fost evaluat de ANPC, iar banca centrală nu poate realiza un astfel de studiu.

Documentul precizează că banca centrală nu are atribuţii în domeniul asigurării protecţiei consumatorului vizat de OUG 50/2010, act normativ iniţiat de ANPC.

BNR arată că după rezultatele evaluării ANPC s-ar fi putut analiza dacă unele dispoziţii "pot crea premisele prejudicierii atingerii obiectivului vizat de BNR în domeniul activităţii de creditare, respectiv menţinerea stabilităţii financiare".
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat recent, citând date BNR, că aplicarea OUG 50 în forma actuală ar produce băncilor pierderi de 570 milioane de euro numai în acest an.

BNR precizează că simpla centralizare a datelor transmise de fiecare bancă nu poate fi considerată de natura studiului de impact.

×
Subiecte în articol: economic