x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avantajate fiscal, importurile de gaze au explodat

Avantajate fiscal, importurile de gaze au explodat

de Adrian Stoica    |    23 Iun 2017   •   12:50
Avantajate fiscal, importurile de gaze au explodat
Sursa foto: maricic/Getty Images/iStockphoto

Suprataxarea aplicată producătorilor autohtoni de gaze pentru profitul obţinut în urma liberalizării pieţei crează mari nemulţumiri în piaţă, mai ales că în cursul acestui an impozitul suplimentar a fost majorat de la 60% la 80%. Preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) susţine că producătorii autohtoni sunt astfel defavorizaţi faţă de gigantul rus Gazprom care exportă pe piaţa românească fără plata acestei suprataxe şi fără a fi obligat să-şi vândă toată producţia pe bursă.

Cât de favorizaţi sunt ruşii de deciziile autorităilor de la Bucureşti se poate observa dacă ne uităm peste statistică. Anul trecut importurile de gaze din Federaţia Rusă au explodat, ele crescând cu 629%, după ce au ajuns să fie mai ieftine decât cele din producţia internă. Dacă la începutul anului trecut, importurile acopereau 5% din piaţa, cota lor a ajuns la sfârşitul anului la 25%.

O referinţă arbitrară şi bătută în cuie

Suprataxa de 60% pe profitul suplimentar a fost introdusă prin OUG 7/2013, ea aplicându-se pe diferenţa dintre preţul de referinţă stabilit la 72 de lei MW/h şi cel la care se ajunge după fiecare scumpire. Marea eroare a autorităţilor de la Bucureşti care a deschis uşa importurilor ruseşti de gaze a fost tocmai stabilirea arbitrară a preţului de referinţă, la nivelul de 72 de lei MW/h şi păstrarea lui în condiţiile în care preţurile pe piaţă au fluctuat, ajungând anul trecut chiar sub această valoare.

Suprataxarea a fost introdusă în 2013 ca o măsură temporară pentru perioada crizei economice. Acum, în 2017, taxa a fost majorată (de la 60% - n.red) la 80% şi este pentru o perioadă nedeterminată. Este o măsură care penalizează producătorii interni în faţa Gazprom. Este o discriminare extraordinară a producătorilor din România faţă de producătorii din extern, Harald Kraft, preşedintele ROPEPCA

Se aşteptă Legea redevenţelor petroliere

Preţul de referinţă al gazelor va fi modificat însă odată cu noua lege a redevenţelor petroliere care ar trebui să fie gata anul în vara acestui an, după aproape şase ani de aşteptare. Astfel, potrivit unei declaraţii din luna mai a lui Stelian Gal, directorul general în cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), agenţia ar urma să emită, cel târziu în luna iunie, un ordin privind prețul de referință pentru calculul viitoarelor redevențe la gazele naturale.  „Vrem să avem un preț real, care să fie acceptat de toată lumea ca fiind un preț corect”, spunea atunci oficialul ANRM. Odată cu aplicarea noii legi a redevenţelor, care va reglementa şi suprataxarea exporturilor,   impozitarea veniturilor suplimentare obținute de producătorii autohtoni din liberaliyarea prețurilor la gaze ar urma să fie abrogat.
 

Greşeala autorităţilor, penalizează Romgaz

Profitul net al producătorului de gaze Romgaz, companie controlată de  statul român,a scăzut cu peste 14% anul trecut, la 1,02 miliarde lei, în urma reducerii cifrei de afaceri cu aproape 16%, la 3,4 miliarde lei, determinată de scăderea cu 24% a producției de gaze naturale. Principalul motiv al acestor rezultate financiare  a fost creșterea puternică a importurilor de gaze.

Producția de gaze a companiei a scăzut cu 24%, la 4,219 miliarde metri cubi, iar vânzările de gaze s-au redus în volum cu 17%.

Pentru acest an, bugetul de stat prevede creşterea cu 7,48% a încasărilor din din taxa pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, în ciuda faptul că introducerea şi menţinerea ei are costuri foarte mari.

Pragul de 60%, săltat la 80%

Majorarea suprataxei la 80% a fost inclusă la începutul acestei luni de către Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor în raportul la proiectul de lege pentru aprobarea OG nr. 7/2013, proiectul fiind votat ulterior în Cameră, for decizional în acest caz. "Impozitul (...) se calculează prin aplicarea unor procente de 60% și, respectiv, de 80% din veniturile suplimentare (...), din care se deduc redevențele aferente acestor venituri, precum și investițiile în segmentul upstream. Procentele de calcul al impozitului sunt: a) 60% din venitul suplimentar pentru prețurile de până la 85 lei/MWh inclusiv; b) pentru prețurile ce depășesc 85 lei/MWh se aplică un procent de 80% la venitul suplimentar obținut din diferența dintre 85 lei/MWh și prețul practicat", se arată în raportul comisiei. O altă modificare adusă ordonanţei este şi permanentizarea suprataxei.

×
Subiecte în articol: import gaze