x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVAS nu isi plateste datoriile

AVAS nu isi plateste datoriile

10 Iun 2005   •   00:00

AVAS are de platit o datorie de aproape 1,8 miliarde de lei catre societatea Arpimex Trading SA pentru folosirea unui spatiu aflat in proprietatea acesteia. Cu toate ca datoria dateaza din 2002 si Arpimex a obtinut o hotarare irevocabila de la Inalta Curte de Casatie pentru a primi banii, AVAS intarzie sa faca plata.



  • de IOHANNA ONACA PURDEA

  • PENALIZARI. AVAS nu a platit chiria de 1,8 miliarde de lei pentru cladirea din Lipscani
    In perioada ianuarie 2000-decembrie 2001, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), APAPS, a ocupat cu chirie cladirea din strada Lipscani nr. 18-20, care apartinea societatii Arpimex Trading SA. In urma unei hotarari de Guvern, Autoritatea a trebuit sa-si mute sediul in cladirea din Strada Aviator Alexandru Serbanescu. Fosta APAPS a solicitat rezilierea contractului cu Arpimex incepand cu 31 decembrie 2001, Arpimex fiind de acord, cu conditia ca Autoritatea sa plateasca chiria si utilitatile aferente pe perioada cat va folosi sediul din Lipscani pana la data incheierii procesului-verbal de predare-primire a cladirii.

    CHIRIE NEPLATITA. Intre 1 si 15 ianuarie 2002, AVAS a ocupat cladirea din Lipscani fara sa achite chiria aferenta. In schimb, Autoritatea a platit contravaloarea utilitatilor pentru aceasta perioada. "La 1 ianuarie, AVAS a plecat, dar a lasat toate camerele incuiate. Aveau inca arhiva, mobila, toate obiectele acolo. Nu mi-au predat spatiul cu proces-verbal", spune Petre Olteanu, directorul general al Arpimex Trading.

    In acea perioada, Arpimex a pierdut cladirea din Strada Lipscani in favoarea Bancii Comerciale Romane (BCR), fata de care avea o creanta.

    La preluarea cladirii, noul proprietar a constatat ca spatiul era ocupat in continuare de AVAS. Societatea a dat in judecata Autoritatea, obligand-o la plata chiriei aferente perioadei 1-15 ianuarie 2002.

    PRIN TRIBUNALE. Tribunalul Bucuresti - Sectia a VII-a Comerciala, prin sentinta civila nr. 14.628/19.11 2003, a dat castig de cauza SC Arpimex Trading, obligand AVAS sa plateasca suma de 1.186.832.312 lei, care reprezenta contravaloarea lipsei de folosinta a spatiului. Totodata, Autoritatea trebuia sa achite si dobanda acumulata de la data introducerii actiunii in instanta si pana la data platii efective, plus cheltuielile de judecata. AVAS a atacat hotararea la Curtea de Apel Bucuresti, unul dintre motivele invocate fiind ca "reclamanta (Arpimex - n.r.) nu a facut dovada prejudiciului suferit, nu a facut nici un fel de proba din care sa rezulte ca ar fi avut oferte de inchiriere a spatiului respectiv". Cu toate acestea, Curtea de Apel a respins cererea AVAS, aratand ca, "desi apelanta (AVAS - n.r.) sustine ca ar fi eliberat spatiul la data de 31. 12.2001, nu face nici un fel de dovezi in acest sens". Totodata, prin sentinta Curtii de Apel din 17 septembrie 2004, AVAS (fosta APAPS) este obligata sa mai plateasca, in afara de chiria datorata, inca 33.585.000 de lei cheltuieli de judecata.

    MAI MULTI BANI. Datoria si dobanda acumulate, la care s-au adaugat cheltuielie de judecata si cele de executare, au facut ca suma pe care AVAS trebuie sa o achite SC Arpimex Trading sa ajunga, in aprilie 2005, la valoarea totala de 1.749.976.581 de lei. La adresa trimisa de Arpimex catre AVAS pentru a solicita punerea in aplicare a sentintei Tribunalului Bucuresti si plata datoriei, presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, a raspuns ca "impotriva acestei sentinte nu au fost epuizate toate caile de atac".

    "Exista posibilitatea ca, in urma exercitarii acestora, suma obtinuta prin titlu sa fie diminuata sau acesta sa fie desfiintat, institutia noastra fiind pusa in situatia formularii unei cereri de intoarcere a executarii, apreciem ca se impune asteptarea solutionarii irevocabile a cauzei pentru executarea de bunavoie a acestei sentinte", se arata in raspunsul presedintelui AVAS, Gabriel Zbarcea, catre societatea Arpimex.

    SENTINTA IREVOCABILA. In speranta ca ar putea scapa de plata datoriei, AVAS a facut recurs si la hotararea Curtii de Apel. Pentru a treia oara, instanta a dat dreptate societatii pagubite.

    Prin sentinta irevocabila din 7 aprilie 2005, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul formulat de AVAS impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti. Astfel, Autoritatea trebuie sa plateasca cele aproape 1,8 miliarde de lei datorate societatii Arpimex.

    INTARZIERE SAU NEPASARE?
    Cu toate ca au trecut doua luni de la pronuntarea sentintei, AVAS nu si-a achitat datoria. "O institutie a statului, care foloseste fonduri publice si care ar trebui sa fie prima care sa se ingrijeasca de economisirea banului public, a ajuns sa fie obligata sa plateasca dobanda de circa 650 milioane de lei", a afirmat Petre Olteanu, directorul general al Arpimex. Jurnalul National a trimis o solicitare la AVAS, pentru a afla si punctul de vedere al Autoritatii cu privire la acest caz. Cu toate ca au trecut trei zile, pana la inchiderea editiei nu am primit nici un raspuns din partea institutiei.
    ×
    Subiecte în articol: economic AVAS autoritatea arpimex