x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVAS nu mai are rabdare cu Landini

AVAS nu mai are rabdare cu Landini

30 Sep 2004   •   00:00

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cauta noi posibili cumparatori pentru preluarea uzinei Tractorul Brasov. Aceasta deoarece firma italiana Landini a intarziat cu aproape un an sa intre in proprietatea firmei brasovene.

CATALIN BUDESCU

Cert este ca AVAS a inceput cautarile unui nou investitor. "In acest moment sondez piata pentru a gasi alti cumparatori. Nu consider ca este un atac asupra Landini, atat timp cat cumparatorul nu vine sa faca transferul dreptului de proprietate", a declarat presedintele AVAS, Mircea Ursache. Acesta nu a putut insa preciza care ar putea fi numele posibililor viitori investitori la Tractorul. "Au fost foarte multe oferte, de-a lungul timpului, pentru Tractorul, insa acum nu pot sa va dau numele ofertantilor care au fost sau care sunt interesati de uzina in acest moment", a spus Ursache.

CONTRACT. Contractul de privatizare a fost semnat in luna septembrie a anului trecut, pentru o valoare totala de 45,3 milioane euro. Autoritatea a notificat, in mai multe randuri, firma italiana pentru a incepe negocierile finale privind efectuarea transferului de proprietate, dar reprezentantii Landini nu au raspuns pana acum. Ursache a specificat ca va avea o intalnire, la 5 octombrie, cu reprezentantii Blocului National Sindical si ai Cartel ALFA pentru a lua impreuna cu acestia o decizie comuna in cazul privatizarii societatii din Brasov. Conform presedintelui autoritatii, AVAS a indeplinit toate conditiile de privatizare a societatii Tractorul si a raspuns tuturor cerintelor formulate de Landini. Una dintre acestea vizeaza si schimbul de actiuni dintre Rulmentul si Tractorul. Prin Legea de aprobare a ordonantei privind privatizarea Tractorul a fost stabilit schimbul actiunilor detinute de SIF Transilvania la Tractorul (aproximativ 158 de milioane de actiuni a 1.000 de lei fiecare) cu cele detinute de AVAS la Rulmentul Brasov (aproximativ 69 de milioane de actiuni a 2.290 de lei fiecare).

SUBVENTII. Cumparatorii de tractoare vor beneficia in acest an de subventii in valoare de 600 miliarde de lei, suma urmand sa fie majorata la 700 miliarde de lei anul viitor. Statul subventioneaza un procent de 45% din pretul unui tractor. Mircea Ursache a mentionat ca totusi ar fi fost de preferat mai degraba o intarziere a semnarii contractului de vanzare-cumparare al societatii decat amanarea momentului in care transferul dreptului de proprietate sa fie finalizat. In toata aceasta perioada, productivitatea uzinei Tractorul a crescut, avand o piata de desfacere stabila. "Penalitatile si majorarile de intarziere la plata datoriilor istorice nu pot insa sa fie sterse decat in momentul transferului dreptului de proprietate, fapt care face ca bilanturile firmei sa ramana negative. Din cauza acestor bilanturi negative, nu se poate da nici o marire salariala. Scoaterea din lichidare ar insemna pentru Tractorul un atac violent al creditorilor, iar firma s-ar vinde in aceste conditii doar pe bucati", a concluzionat Ursache.

PROCESUL CU AMERICANII

Curtea Internationala de Arbitraj de la Washington se va pronunta, in luna decembrie, in procesul in care firma americana Noble Ventures solicita statului roman despagubiri in valoare de 353 milioane dolari, ca urmare a anularii contractului de privatizare a Combinatului Siderurgic Resita. Presedintele AVAS, Mircea Ursache, a declarat ieri intr-o conferinta de presa ca instanta va audia, la inceputul lunii octombrie, martorii romani, in urmatoarele 30 de zile urmand sa aiba loc pledoaria finala. Decizia este programata in termen de 30 de zile de la data pledoariei.
Noble Ventures a cumparat in 2000 de la stat 94,4% din actiunile CSR, valoarea totala a tranzactiei, inclusiv investitiile, ridicandu-se la 85,25 milioane de dolari. In decembrie 2002, contractul de privatizare a devenit nul, pe baza uneia dintre prevederile documentului care stipula ca privatizarea va fi anulata dupa neplata a doua rate succesive.

REZILIERE

AVAS va relua privatizarea Hidromecanica Brasov, dupa ce a constatat ca firma Fin Ivar, declarata castigatoare, a participat anterior la mai multe privatizari controversate. "Nu am nici o problema personala cu cei de la Fin Ivar, insa au facut obiectul unor privatizari anterioare controversate. Sindicatele mi-au reprosat ca nu urmaresc cumparatorii care incalca pactul social privind salariile restante", a declarat presedintele AVAS, Mircea Ursache.

×
Subiecte în articol: economic tractorul AVAS ursache