x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVAS nu scuteşte ArcelorMittal de obligaţii

AVAS nu scuteşte ArcelorMittal de obligaţii

13 Mai 2009   •   00:00

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) nu va scuti ArcelorMittal Galaţi de obligaţiile investiţionale privind Uzina Cocso-Chimică, asumate prin contractul de privatizare.



„Vreau să vă asigur că nu vom acorda niciun fel de facilitate companiei ArcelorMittal în ceea ce priveşte modificarea contractului de privatizare. Asta înseamnă că, în cadrul contractului, atât volumul investiţional pe mediu, cât şi cel tehnologic trebuie realizat ca valoare absolută. Mai mult decât atât, din punct de vedere al destinaţiei fiecărui obiectiv investiţional, nici acesta nu va fi modificat. Obiectivul investiţional pentru Cocso-Chimie rămâne acelaşi, şi ca valoare, şi ca destinaţie" a spus Mircea Ursache, preşedintele AVAS.

El a mai spus că o soluţie ar fi construirea unei noi uzine cocso-chimice. „Nu pot fi plimbaţi banii dintr-o parte în alta, însă un act adiţional care să permită fie închiderea uneia şi deschiderea alteia într-un interval de timp este posibil", a spus Ursache.

Săptămâna viitoare o comisie de la AVAS, formată din reprezentanţii Departamentului pentru monitorizarea post-privatizării şi, respectiv, ai Direcţiei de Restructurare, vor fi prezenţi la Galaţi pentru o perioadă de timp. Aceştia vor prezenta un raport conducerii AVAS, după care vom purcede la negocireri cu privire la încheierea actului adiţional", a afirmat preşedintele AVAS.

In ceea ce priveşte desecretizarea contractului de privatizare, Ursache a spus că acest lucru nu este posibil deoarece este necesar acordul ambelor părţi. ArceloMittal Galaţi a anunţat că va închide uzina Coco-Chimică pană în luna iunie, iar cei 1.400 de angajaţi pot pleca printr-un program de autodisponibilizări. Compania a nunţat că va importa cocsul, însă autorităţile romane spun că această soluţie pune în pericol existenţa întregului combinat. Comisia Europeană ar putea să ceară ArcelorMittal returnarea parţială sau totală a ajutorului de stat de 1 miliard de dolari dat de statul roman la privatizare.

„În mod excepţional, prin soluţia propusă se pot importa cantităţi de cocs care pot conduce la elaborarea a maximum 1-1,5 milioane tone/an, ceea ce este total nerentabil, având în vedere capacităţile instalate de care dispune combinatul: furnale - circa 7 milioane de tone, oţelării - 6 milioane de tone, laminoare la cald - peste 6 milioane de tone" se arată în scrisoarea semnată de AVAS şi Ministerul Economiei.

×
Subiecte în articol: economic AVAS