x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVAS vinde societati la bursa

AVAS vinde societati la bursa

17 Iul 2004   •   00:00

Autoritatea pentru Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a vandut pe piata de capital, in primele sase luni, 37 de pachete minoritare de actiuni detinute la diverse societati, pentru care a incasat 77 miliarde lei (circa 1,9 milioane euro).

CATALIN BUDESCU

Suma este cu 19 miliarde de lei mai mare decat nivelul inregistrat pe intreg anul precedent. Metodele utilizate de autoritate au variat de la vanzarea la ordin, licitatiile electronice, raspunsurile la oferte publice pana la negocierile directe. In functie de metoda de vanzare folosita, societatile comerciale au fost privatizate dupa cum urmeaza: 12 societati comerciale prin vanzare la ordin, 9 societati comerciale prin licitatie electronica, 15 societati comerciale prin raspuns la oferta publica si o societate comerciala prin negociere cu drept de preferinta.

PACHETE MINORITARE. Prin vanzare directa au fost transferate pachete minoritare de actiuni in valoare de patru miliarde de lei, detinute la societati ca Lafarge Agregate Betoane Bucuresti, Sintofarm Bucuresti, Meduman Viseu si Scut Constanta. Suma incasata din vanzarea prin licitatie electronica a actiunilor detinute la noua societati s-a ridicat la 28 de miliarde de lei, iar AVAS a primit peste 45 miliarde lei din vanzarea de actiuni in cadrul ofertelor publice. Autoritatea considera ca vanzarea pe piata de capital va deveni una dintre cele mai folosite metode de a transfera in proprietate privata pachetele minoritare de actiuni, in contextul diminuarii portofoliului institutiei.

×
Subiecte în articol: economic societati