x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avem carburanţii cei mai scumpi din regiune. Preţul benzinei în România, decuplat de cel al barilului

Avem carburanţii cei mai scumpi din regiune. Preţul benzinei în România, decuplat de cel al barilului

de Daniela Ivan    |    29 Aug 2016   •   20:00
Avem carburanţii cei mai scumpi din regiune. Preţul benzinei în România, decuplat de cel al barilului
Sursa foto: bizoo_n/Getty Images/iStockphoto

Preţul la benzină a crescut cu peste 2% la pompele din România, între 15-22 august, deşi România avea deja printre cele mai scumpe benzine din toată Uniunea Europeană. Nici la motorină nu stăm prea bine, cu toate că am înregistrat o creştere a preţului mai mică decât în multe ţări, cu 2,16%, încă avem cea mai scumpă motorină dintre ţările vecine.

Majorarea de preţuri la carburanţi este justificată de grupurile petroliere prin creşterea preţului la barilul de petrol, însă, această situaţie este comună pentru toate ţările din UE, nu numai pentru România. Şi totuşi, numai în România şi în Estonia preţul mediu al benzinei vândute a crescut cu 2,13%, respectiv cu 2,4%. În restul ţărilor creşterea a fost mult mai mică. În Bulgaria, benzina s-a scumpit cu doar 0,3%, în Ungaria cu 1%, iar în Polonia tot cu 0,3%. Astfel, dacă la data de 15 august preţul mediu al benzinei era, în România, de 1,068 euro pe litru, pe 22 august (ultimele date disponibile), preţul a ajuns la 1,091 euro pe litru. Statistica de la Comisia Europeană arată că în UE sunt opt state care comercializează benzina mult mai ieftină decât România: Polonia (1euro/litru), Luxemburg (1,08 euro), Lituania (1,045 euro), Letonia (1,036 euro), Ungaria (1,072 euro), Estonia (1,063 euro), Cehia (1,063 euro) şi Bulgaria (1 euro). Totuşi, în toate aceste ţări, cu excepţia Bulgariei, salariul minim este mult mai mare decât în România, aşa că nu prea se explică aceste majorări decât prin foamea după profit a benzinarilor autohtoni.

TIR-urile alimentează la vecini

La motorină situaţia este ceva mai bună, preţul mediu a crescut, în România, cu 2,16%, în acelaşi interval, până la 1,087 euro pe litru. Mai puţin decât în Danemarca, care a înregistrat cel mai mare salt de preţ, respectiv 3,5% ,ajungând la 1,197 euro pe litru. Creşteri de preţ mai mari decât la noi au fost şi în Austria, Suedia, Ungaria, Olanda, Luxemburg, Portugalia, Germania. Totuşi, încă avem cea mai scumpă motorină din regiune, TIR-urile şi autocarele de persoane care ies în afară preferă să alimenteze de la vecini. În România, un litru de motorină costă 1,080 euro, în Bulgaria 0,964 euro, în Ungaria 1,072 euro, iar în Polonia 0,938 euro.

Cu salariul minim, un ungur poate să cumpere 266 de litri de benzină, un polonez 344 de litri, un spaniol 580 de litri, iar un belgian 1.036 de litri. Un român, doar 169 de litri, iar un bulgar, numai 166 de litri.

×