x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avere din galeti

Avere din galeti

01 Sep 2004   •   00:00

BUSINESS

Doi intreprinzatori romani au trecut de la importul din Hong Kong la productia proprie si export. Valoarea afacerilor grupului pe care l-au creat este estimata in acest an la 10 milioane de euro. In aproape 14 ani de activitate, doi intreprinzatori romani au trecut de la importul din Hong Kong la productia proprie si export. Valoarea afacerilor grupului Wolf Plastics-Agora-Test Rite International este estimata in acest an la 10 milioane euro.
ADRIAN MIHAI

La scurt timp de la Revolutie, in 1991, Gabriela Cosac Picos a inceput afacerile alaturi de partenerul sau Oscar Szöke. Ea a decis atunci ca experienta acumulata timp de 15 ani in comertul exterior poate sa-i foloseasca in scop personal. "Am inceput importand din Extremul Orient, din Hong Kong. La vremea respectiva eram una dintre companiile destul de puternic dezvoltate in domeniul articolelor de uz casnic, incepand de la tot ce e nevoie intr-o bucatarie, pana la portelan", isi aminteste intreprinzatoarea. In 1994, cursul imprevizibil de schimb al valutelor si perioada foarte mare, de 4-5 luni, intre plasarea comenzii si primirea marfii faceau imposibil controlul preturilor.

REORIENTARE. Tot raul, spre bine. Firma s-a reorientat spre piata europeana. In Ungaria erau deja foarte multe fabrici mixte facute cu firme din Germania si Austria. "Ofereau calitate europeana la preturi pentru Europa de Est", spune intreprinzatoarea. "Unul dintre partenerii nostri ne-a sugerat sa avem propria fabrica de mase plastice", continua Gabriela Cosac Picos. In 1997 a inceput productia de mase plastice la nivelul marfurilor din Europa. Materia prima era importata. La fel si matritele. "Aveam aceleasi produse, dar cu 30-40% mai ieftine. S-a vazut clar avantajul productiei", spune Cosac Picos. In prezent, firma livreaza in toate retelele de supermagazine, iar in domeniul maselor plastice acopera 60-80% din fondul lor de marfa. Are un sortiment de 500 de articole de uz casnic din mase plastice la care se mai adauga alte articole din inox si sticla. In total, sortimentul firmei depaseste 2.000 de produse.

MATRITE. Ca o particularitate fata de restul pietei, firma utilizeaza peste 300 matrite inchiriate. "Producatorii locali au parcul lor de matritie, limitat la 20-50 pe care trebuie sa le foloseasca ani buni ca sa le amortizeze. Noi nu avem nevoie sa le amortizam. Daca un produs iese din moda, nu mai import matrita si o schimb cu o alta. Suntem foarte flexibili", explica intreprinzatoarea avantajul acestui sistem de lucru. Dezavantajele ar aparea daca s-ar intampla ceva cu acest partener si firma nu ar mai putea realiza aceleasi produse. Un alt inconvenient ar fi faptul ca firma trebuie sa produca pe stoc cantitati mai mari.

EXPORT. Productia se afla in afara Bucurestiului, la 10 km de sediul firmei. Noua fabrica, facuta cu un partener austriac, a insemnat in prima faza o investitie de 2,5 milioane euro. Ea va totaliza insa aproape 5 milioane euro. Wolf Plastics are ca obiectiv productia de galeti rotunde si ovale cu capacitati de la un litru la 20 de litri, destinate industriei vopselelor lavabile si derivatelor acestora, industriei alimentare, dar si o gama diversificata de articole pentru menaj, casa si gradina. "Totul este nou, la standarde europene. Nici nu am inceput bine productia si am si exportat in Bulgaria, Turcia si Ungaria. Avem un contract in discutie pentru Spania si Anglia", ne dezvaluie Gabriela Cosac Picos.

Astfel, cifra de afaceri a intregului grup de firme este estimata in acest an la 10 milioane euro. "Targetul nostru este sa fim lideri de piata in toate domeniile. Intotdeauna trebuie sa stii incotro te indrepti. Nu trebuie sa lasi sa te impinga valul", spune directoarea.

PROIECT

Urmatorul pas important in consolidarea afacerilor grupului il reprezinta centrul logistic comun care va cuprinde 800 mp de birouri si 5.000 mp depozite pe un teren situat pe soseaua de centura. Aceasta este insa doar prima etapa dintr-un proiect logistic mai amplu deoarece intreprinzatorii au in vedere sa ofere servicii de logistica si depozitare retelelor comerciale multinationale.

TAXE

Lucrurile nu sunt chiar asa de roz cum ar parea. "Suntem inca intr-o economie salbatica. Ne confruntam pe piata cu importatori care nu platesc taxe vamele, nu platesc TVA. Noi nu suntem compania care sa ne permitem sa nu platim aceste taxe sau sa vindem la negru, dar in acelasi timp trebuie sa tinem pasul cu ei", considera Gabriela Cosac Picos.
×
Subiecte în articol: economic cosac picos