x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avertisment: Americanii se joacă cu dinamita financiară

Avertisment: Americanii se joacă cu dinamita financiară

de Daniel Ionaşcu    |    14 Noi 2012   •   17:34
Avertisment: Americanii se joacă cu dinamita financiară

SUA trebuie să îşi reducă masiv cheltuielile, în caz contrar riscând să intre într-o recesiune mai grea decât îşi imaginează economiştii.
Afirmaţia a fost făcută de către David Cote, directorul general al Honeywell, un conglomerat industrial cu 130.000 de angajaţi în întreaga lume şi ale cărui activităţi includ de la inginerie aerospaţială până la tehnologii de automatizare, componente auto sau materiale speciale.
"Dacă ultima discuţie despre plafonul bugetar era o joacă cu focul, de data asta ei se joacă cu nitroglicerină", a spus Cote într-un interviu. "Dacă vor cădea în prăpastia fiscală, cred că va declanşa o recesiune care va fi mai mare decât cred economiştii". Unii cred că va fi doar un foc mic. Eu cred că se poate transforma într-o conflagraţie", a completat el, citat de Reuters.

Şi alte companii precum Xerox si UPS au adus acelaşi gen de mustrare. Industria avertizează Congresul şi pe preşedintele Barack Obama că trebuie că nu trebuie să piardă timpul pentru a nu se ajunge în impas atunci când vor intra în scenă reducerile automate.

Oficiul pentru Buget al Congresului estimează că economia SUA va scădea cu 0,5% în 2013 dacă guvernul eşuează stoparea creşterilor automate de taxe şi a reducerilor. Actualmente, economiştii estimează o creştere de 2% a produsului intern brut al SUA pentru 2013. De asemenea, şomajul ar ajunge la 9,1% de la nivelul actual de 7,9%.
Dacă Washingtonul nu ajunge la consens atunci marile companii vor amâna planurile de investiţii, a spus şi Duncan Niederauer, director al NYSE Euronext, operatorul bursei de la New York. Marţi, Brian Moynihan, şeful Bank of America, a avertizat şi el că îngrijorările în privinţa plafonului stopează cheltuielile şi consumul.

Preşedintele Barrack Obama se va întâlni cu o serie de şefi ai unor companii de top din SUA, precum General Electric, Dow Chemical sau American Express.

×