x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Băieţii deştepţi" pot lăsa România în beznă. Curtea de Apel judecă anularea insolvenţei Hidroelectrica şi i-ar putea repune în drepturi pe traderi

"Băieţii deştepţi" pot lăsa România în beznă. Curtea de Apel judecă anularea insolvenţei Hidroelectrica şi i-ar putea repune în drepturi pe traderi

de Daniel Ionaşcu    |    04 Oct 2012   •   19:42
"Băieţii deştepţi" pot lăsa România în beznă. Curtea de Apel judecă anularea insolvenţei Hidroelectrica şi i-ar putea repune în drepturi pe traderi
Sursa foto: Intact Images

Folosind diverse tertipuri avocăţeşti, "băieţii deştepţi" ar putea obţine falimentul Hidroelectrica, fapt ce ar putea lăsa întreaga Românie "în beznă" la propriu. Acesta este un scenariu pe care Remus Borza, administratorul judiciar în cazul insolvenţei Hidroelectrica, l-a prezentat în ultimele două zile.

"Băieţii deştepţi" au atacat la Curtea de Apel decizia Tribunalului Bucureşti de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica, iar o decizie finală va fi luată peste o săptămână, pe 11 octombrie. În cazul în care instanţa anulează procedura de insolvenţă, "băieţii deştepţi" vor fi repuşi în toate drepturile anterioare, potrivit lui Borza. Mai exact, vor avea din nou contracte de 19,8 TWh de energie hidro la preţuri mult sub preţul pieţei, în condiţiile în care în acest an, din cauza secetei, Hidroelectrica nu va produce decât 12 TWh. Astfel, compania nu şi-ar mai putea onora obligaţiile, ceea ce ar duce, în final, la lichidarea sa. "Nu înseamnă că dispare cel mai mare producător de energie (dacă Hidroelectrica ar intra în faliment – n.r.). Probabil s-ar putea suplini cantitatea de energie. Dar dispare un agent economic care are un monopol pe piaţa serviciilor tehnologice de sistem. Fără Hidroelectrica, România rămâne la propriu în beznă, în întuneric", a spus ieri Borza.
Ieri s-au judecat la Curtea de Apel recursurile demarate de Alpiq Romenergie, Alpiq Industries şi Hidrosind la decizia de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica, pronunţată la 20 iunie de Tribunalul Bucureşti.

Stratagemă juridică

În urmă cu două zile, Euro Insol anunţa că, pe lângă recursurile de la Curtea de Apel,  Alpiq-urile au mai formulat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un număr de patru cereri de strămutare a dosarului insolvenţei către alte instanţe din ţară. "Având în vedere identitatea de obiect, cauză şi părţi, cele patru cereri trebuiau conexate într-un singur dosar. Surprinzător, s-au format patru dosare cu termene de judecată în patru zile diferite: 10, 11, 16 şi 18 octombrie 2012. Raţiunea pentru care s-au format un număr de patru dosare cu termene de judecată la date diferite, în condiţiile în care se cere strămutarea unui singur dosar, şi anume acela al insolvenţei Hidroelectrica, este probabil aceea de a-şi maximiza şansele, având în vedere că fiecare dosar va fi soluţionat de un alt magistrat", se arătă în comunicat.

Storcătorii de bani

Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries aveau cu Hidroelectrica încheiate contracte de furnizare energie electrică la preţuri inferioare preţului pieţei, prelungite până în 2018. "În timp ce Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de 109 milioane de lei în 2011, firmele Alpiq au realizat în 2011 un profit de peste 43 de milioane de lei cu numai 12 angajaţi", mai spunea Borza în comunicat.
Cele două contracte cu Alpiq-urile au generat pierderi de 850 de milioane de lei pentru Hidroelectrica. În total, înţelegerile cu "băieţii deştepţi" au dus la pagube de un miliard de euro pentru compania de stat.

Ieşirea din insolvenţă
Cu toate acestea, administratorul judiciar spune acum că ar putea închide procedura insolveţei până la finele anului. "Este în interesul tuturor, bănci, politicieni, angajaţi, manageri la Hidroelectrica şi chiar a administratorului judiciar să închidem procedura până la 31 decembrie 2012 . E un lucru greu, nu spun imposibil, dar foarte greu. (...) Hidroelectrica ieşită din insolvenţă nu va mai semăna deloc cu actuala Hidroelectrica. Va fi o societate care va realiza un profit între 80 şi 100 de milioane de euro, va fi o societate-etalon", a declarat avocatul. În urmă cu câteva luni, Borza spunea că insolvenţa poate dura un an şi jumătate. Euro Insol poate obţine 3 milioane de euro dacă scoate Hidroelectrica din insolvenţă până la finele anului, potrivit hotărârii luate de adunarea creditorilor Hidroelectrica.

Ce se întâmplă mai departe

"În viziunea noastră, Hidroelectrica ar trebui să iasă din insolvenţă aşa cum este la momentul actual, cu contractele tăiate şi renegociate", a declarat pentru Jurnalul Naţional Nicolae Aurariu, secretarul general al Hidrosind. În acest fel, "băieţii deştepţi" nu vor reprimi contractele anterioare. Hidroelectrica a denunţat contractele cu Europec, Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Industries, EFT AG, EFT România şi a majorat tarifele pentru producătorii industriali Alro, Electrocarbon Slatina, Elsid Titu şi Electromagnetica. Sindicaliştii doresc să evite denunţarea contractului colectiv de muncă. Borza a indicat contractul şi veniturile salariaţilor drept una dintre cauzele intrării în insolvenţă a companiei.

Potrivit tabelului preliminar al creanţelor, sunt înregistraţi 381 de creditori, cu o valoare totală a creanţelor solicitate de 5,49 miliarde de lei. Dintre acestea, administratorul judiciar a admis 3,5 miliarde de lei, 0,8 miliarde de lei au fost admise cu anumite condiţii, iar 1,1 miliarde de lei au fost respinse. Din această ultimă categorie, "băieţii deştepţi" au cerut 870 de milioane de lei, însă Euro Insol le-a respins pretenţiile.

×
Subiecte în articol: hidroelectrica faliment