x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Balcul a fost recastigat

Balcul a fost recastigat

de Eugenia Mihalcea    |    30 Sep 2005   •   00:00
Balcul a fost recastigat

In ciuda scandalului mediatic de la inceputul anului, fondul de vanatoare de la Balc a fost castigat tot de Asociatia Wild Boar.

Asociatia Wild Boar a castigat licitatia organizata pentru atribuirea dreptului de gestionare a fondului de vanatoare de la Balc, din judetul Bihor.

Aceasta va plati anual suma de 895 de milioane de lei vechi (89.500 lei), potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii. La licitatia din 29 septembrie s-au prezentat AV Wild Boar si AJVPS Bihor.

Dupa validarea rezultatului, se va incheia un contract pe 10 ani intre Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Oradea si asociatia castigatoare. Reprezentantii Ministerului Agriculturii precizeaza ca se pot face contestatii in termen de cinci zile, dupa care va avea loc validarea rezultatului.

TERMENII CONTRACTULUI. In baza contractului incheiat intre cele doua parti, AV Wild Boar va plati anual 895 de milioane de lei vechi, suma din care jumatate va intra in bugetul statului.

Diferenta va fi acordata proprietarilor de terenuri agricole si forestiere din perimetrul fondului de vanatoare, proportional cu suprafata detinuta. De asemenea, asociatia va trebui sa respecte cotele de vanatoare stabilite anual de catre Ministerul Agriculturii.

Pana in 1989, fondul de vanatoare a apartinut protocolului de stat. In 2001, Regia Nationala a Padurilor a renuntat la fond, motivand ca se afla in imposibilitatea de a-l gestiona.

SCANDALUL
Fondul a fost concesionat dupa 1989 de Asociatia de Vanatoare Zimbrul Bucuresti si firma Wild Boar, investitia in ingradirea, amenajarea si popularea fondului fiind suportata de Ion Tiriac. Dupa ce, la inceputul anului 2005, Ion Tiriac si-a deschis domeniul cu o vanatoare la care au participat oameni de afaceri si politicieni, starnind un adevarat scandal mediatic, Ministrul Agriculturii a dispus verificarea unor documente privind legalitatea contractului. In aprilie s-a desfacut contractul pe cai amiabile.
×
Subiecte în articol: economic vănătoare wild boar