x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Balet politic pentru preluarea Alstom

Balet politic pentru preluarea Alstom

de Dan Constantin    |    06 Mai 2014   •   12:33
Balet politic pentru preluarea Alstom

Oferta pentru preluarea activităţii de energie a grupului francez Alstom făcută de gigantul american General Electric este refuzată diplomatic de executivul de la Paris.

Presa franceză a difuzat extrase dintr-o scrisoare a ministrului industriei, Arnaud Monteburg, adresată preşedintelui General Electric în care sunt exprimate rezerve faţă de oferta iniţială care ar rupe din Alstom ramura principală - a fabricării echipamentelor pentru sectorul energetic (70 la sută din cifra de afaceri ) - lăsând activităţile de transport (circa 4 miliarde euro) în afara tranzacţiei.

Scrisoarea citată invocă şi activităţile nucleare asupra cărora Franţa "doreşte să-şi păstreze suveranitatea tehnologică". Monteburg  nu respinge şansa unui acord cu GE dorind însă un dialog echitabil, respingând o achizitie care pur şi simplu, în fapt, ar conduce la dispariţia Alstom.

Guvernul este favorabil unei asocieri între Alstom şi grupul german Siemens, care a făcut o contraofertă la propunerea GE. Grupul Alstom nu este însă în proprietatea statului, mijloacele de intervenţie ale Guvernului în decizia care revine consiliului de administraţie fiind limitate. Exista o pârghie de intervenţie print-o lege care face necesar un acord al Guvernului în cazul unor tranzacţii în sectoare sensibile pentru siguranţa naţională. În plus, autoritatea pentru pieţe financiare a fost sesizată pentru "asigurarea transparenţei procesului de vânzare şi de egalitate strictă între ofertele General Electric şi Siemens", după cum menţionează ediţia de marţi a publicaţiei Liberation.

Până la o decizie mai exactă a părţilor implicate, GE a făcut o ofertă pentru a achiziţiona două filiale Alstom din India, cu circa 280 milioane euro. Informaţia este interesantă pentru piaţa din România, unde Alstom a achiziţionat în urmă cu câţiva ani capacităţi de producţie pentru fabricaţia de echipament energetic. De asemenea, Alstom a avut contracte pentru echipament de transport din dotarea metroului din Bucureşti.

×
Subiecte în articol: Alstom general electric siemens liberation