x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Centrală a Rusiei sare sa salveze rubla

Banca Centrală a Rusiei sare sa salveze rubla

10 Aug 2018   •   16:21
Banca Centrală a Rusiei sare sa salveze rubla

Banca Centrală a Rusiei a anunţat vineri că va restricţiona temporar achiziţiile de valută pentru a atenua presiunile asupra rublei, după ce escaladarea tensiunilor geopolitice cu SUA a dus la cea mai semnificativă depreciere a monedei ruseşti din ultimii doi ani

 

Miercuri, Washingtonul a anunţat că va impune noi sancţiuni Rusiei la finalul lui august, după ce a stabilit că Moscova a folosit un agent neurotoxic împotriva unui fost agent rus şi a fiicei sale, în Marea Britanie. În acea zi, rubla s-a depreciat cu 3%, joi înregistra un declin de încă 1%, iar vineri se tranzacţiona la aproape 67 ruble pentru un dolar, cel mai redus nivel din iulie 2016. Anul acesta, rubla s-a depreciat cu 15%, după ce, în 6 aprilie, Washingtonul a impus sancţiuni substanţiale împotriva unor oameni de afaceri, companii şi oficialităţi guvernamentale din Rusia, afectând aliaţi ai preşedintelui Putin. 

Banca Centrală a Rusiei a apreciat că volatilitatea rublei "este o reacţie naturală a pieţelor financiare" şi va fi "temporară" deoarece moneda este sprijinită de veniturile de pe urma exporturilor denominate în dolari.

Vineri, Banca Centrală a Rusiei a cumpărat valută echivalentul a 4,8 miliarde de ruble, aproximativ jumătate din volumul zilnic de achiziţii în alte zile din august. 

Moscova cheltuieşte veniturile suplimentare de pe urma vânzărilor de ţiţei peste costul estimat în buget - de aproximativ 40 de dolari pe baril - pe achiziţii de valută. AGERPRES

×