x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Mondială este pregătită să ajute România în contextul crizei financiare mondiale

Banca Mondială este pregătită să ajute România în contextul crizei financiare mondiale

31 Oct 2008   •   00:00

Banca Mondială este pregătită să ajute România în îmbunătăţirea sectoarelor financiare şi de administraţie publică, pentru a-şi îndeplini priorităţile de dezvoltare şi de convergenţă la zona euro, în actualul context financiar, a spus directorul Băncii Mondiale pe România, Benoit Blarel.



"Banca Mondială este pregătită să ajute România în ceea ce priveşte conceperea şi implementarea unei strategii extinse, pe termen lung, prin care să îşi modernizeze administraţia publică şi conducerea din domeniul financiar, pentru a se asigura că sectorul public are capacitatea de a-şi îndeplini priorităţile de dezvoltare şi obiectivul de a converge la zona euro", a declarat Blarel.
Din cauza înăspririi condiţiilor de creditare şi a unei cereri externe reduse, cele mai noi zece state din Uniunea Europeană (UE), din care face parte şi România, se vor confrunta cu o temperare a creşterii economice atât anul acesta, cât şi în 2009, după ce au început să simtă efectele crizei financiare mondiale, se arată în ultimul raport al Băncii Mondiale.
"Turbulenţele financiare s-au extins rapid către cele zece state din UE, iar tranzacţiile pe piaţa riscului de încetare de plăţi (CDS) (de tipul contractelot swap ­ n.r.) s-au înmulţit. Totodată, unele ţări din regiune se confruntă cu lipsa lichidităţii, care se reflectă în creşteri abrupte ale dobânzilor pe piaţa interbancară", conform comunicatului instituţiei.
Banca Mondială se aşteaptă, în condiţiile înăspririi condiţiilor de creditare şi a scăderii cererii externe, la un declin al exporturilor şi la o temperare a creşterii economice.
Cu toate că inflaţia s-a temperat în majoritatea statelor EU 10 (cele mai noi zece state din UE), rămâne încă la un nivel ridicat, consideră Banca Mondială. ţările sunt însă ajutate de un an agricol bun şi de scăderea preţurilor pentru importurile de energie de la jumătatea acestui an, se mai arată în comunicatul instituţiei.
"Creşterea temperată va pune presiune pe condiţiile de trai, mai ales asupra ţărilor sărace din EU 10. Din aceste motive, finanţările corecte şi îndreptarea mai bună a sistemelor de protecţie socială devin din ce în ce mai importante", a spus autorul raportului, Ivailo Izvorski.
Deficitele de cont curent din Estonia şi Letonia s-au adâncit puternic anul acesta, dar Ţările Baltice, Bulgaria şi România încă mai au deficite externe mari. În aceste condiţii, pentru a contracara efectele crizei financiare mondiale este necesară o disciplină fiscală introdusă prin gestionarea prudentă a bugetului şi îmbunătăţirea calităţii şi eficienţa serviciilor publice din România, se mai arată în raport.
Raportul Băncii Mondiale a fost realizat în contextul ajutorului care va fi oferit Ungariei de Fondul Monetar Inernaţional (FMI), după ce ţara a fost lovită de criza financiară mondială. Banca Mondială va contribui cu un miliard de euro în cadrul acestui program.

×
Subiecte în articol: economic mondială Banca Mondiala