x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Mondială: România, în rândul statelor bananiere

Banca Mondială: România, în rândul statelor bananiere

11 Noi 2008   •   00:00
Banca Mondială: România, în rândul statelor bananiere

Companiile din România plătesc taxe de 113 ori pe an, iar ţara noastră se află pe locul 181 la acest capitol, ultimul din lume şi ultimul din Uniunea Europeană.

România este pe locul 47 din lume între statele care oferă condiţii de dezvoltare a afacerilor, în urma unor ţări ca Botswana sau Azerbaidjan, potrivit unui studiu realizat de ricewaterhouseCoopers. Datele companiei de consultanţă se bazează pe raportul “Doing business 2009”, elaborat de Banca Mondială, care a fost prezentat ieri.

Cea mai importantă slăbiciune este legată de reglementările ce vizează plata taxelor şi mpozitelor. Pentru cele 113 plăţi  pe care firmele româneşti le au de plată este nevoie de 202 ore, adică opt zile şi jumătate de stat la cozi continuu.

România face regrese remarcabile în privinţa hăţişului financiar, în 2007 o firmă realizând doar 96 de plăţi.

De asemenea, taxele înghit mai mulţi bani din profitul companiilor faţă de anul trecut, 48% în 2008 faţă de 46,9% în 2007. Efecte pozitive se vor vedea o dată ce se vor face plăţi în contul unic

şi o dată cu sistemul de transmitere electronică a documentelor. De asemenea, România se situează pe ultimele locuri în UE la mai multe capitole, respectiv infrastructură de toate tipurile, şi dezvoltare-cercetare, atât Bulgaria, cât şi statele baltice aflându-se înaintea României, arată raportul “Doing business” al Băncii Mondiale.

PUŞI LA PUNCT
Reprezentanţii Băncii consideră că România trebuie să continue reformele structurale, în special în ceea ce priveşte piaţa muncii, înregistrarea proprietăţii şi sistemul de impozitare. “Este foarte important ca reformele structurale să continue, cu atât mai mult pentru România, în aceste momente de criză internaţională, şi în special pe mediul de afaceri şi competitivitate”, a declarat Arabela Aprahamian, reprezentant al Băncii Mondiale. Ea a spus că între întreprinderile mici şi mijlocii din ţara noastră există similitudini, iar acestea au fost cele mai rezistente în cursul crizei economice din 1997 din Asia de Sud-Est. Conform lui Aprahamian, firmele mici şi mijlocii autohtone îşi finanţează activitatea în principal din fonduri proprii şi se axează predominant pe piaţa internă, mai puţin spre exporturi. Diferenţa ar fi că firmele asiatice sunt foarte competitive faţă de cele româneşti. Exact acestea sunt argumentele pentru care Banca Mondială insistă pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, flexibilitatea pieţei muncii şi simplificarea taxării, în special prin reducerea numărului de plăţi. Îmbunătăţirea plăţilor va ajuta România în contextul actualei crize financiare, pentru că ar optimiza sosirea veniturilor la bugetul de stat şi la cele locale. Săptămâna trecută, Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a anunţat că din cauza crizei companiile au întârziat plata la bugetul de stat, sumele datorate fiind în total de 1,5 miliarde de lei.

TAXE PESTE TAXE
Afaceriştii români au reclamat de mult timp numărul de taxe pe care trebuie să le plătească. În urmă cu câteva luni, un raport al Consiliului Naţional al IMM-urilor arăta că în România există 650 de taxe parafiscale, din care prin 200 dintre acestea se plătesc degeaba 3 miliarde de euro. Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIMMPR, arăta atunci că Registrul taxelor parafiscale întocmit de minister, unde se identificau doar 122 de elemente de parafiscalitate, prezenta de fapt categorii de taxe şi nu taxe în sine. La acel moment, Nicolescu a menţionat anumite taxe, unde banii percepuţi  care se scurg în buzunarele unor organisme private şi nu la stat, cum ar fi Ordinul Arhitecţilor, Camera Notarilor, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) sau Camera Consultanţilor Fiscali. La acel moment, Consiliul pentru IMM-uri propunea ca taxele la buget sau bugetele locale şi speciale să nu depăşească 42%, ca în statele occidentale, iar împărţirea între acestea să nu depăşească acest cuantum. Conform studiului PwC, la momentul actual nivelul a atins 48%.

×
Subiecte în articol: economic romania taxe