x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii ataca Legea creditelor

Bancherii ataca Legea creditelor

10 Iul 2004   •   00:00

Comunitatea bancara protesteaza fata de formularea ambigua din textul Legii creditului de consum.

Nemultumirea a fost provocata de sintagma "reducerea echitabila a costurilor creditului" in cazul rambursarii anticipate a unui imprumut.

INTERPRETARI. Bancherii spun ca modul in care este formulata aceasta prevedere lasa loc la interpretari. "Se poate trage concluzia ca debitorul trebuie recompensat in cazul in care plateste in avans ratele imprumutului. Daca acest lucru s-ar produce in mod repetat, lichiditatile bancilor ar putea fi puse in pericol", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

COMISIOANE. La randul sau, Bogdan Baltazar, vicepresedinte al ARB sustine ca bancile practica deja o reducere echitabila a costurilor in cazul celor care ramburseaza banii in avans. "Daca cineva ia un credit pe o perioada de cinci ani si il ramburseaza integral dupa trei ani normal ca nu ii cer dobanda si pentru ceilalti doi ani pe care contractase imprumutul. Acesta trebuie insa sa plateasca un comision de rambursare anticipata", spune Baltazar. Acest comision poate ajunge pana la 2% din dobanda pe care clientul ar fi platit-o daca isi achita creditul in mod normal. "Asa cum a spus reprezentantul BERD, toate bancile au o clauza de penalizare la rambursarea anticipata. ARB considera ca aceasta prevedere nu poate retrage dreptul bancilor ca in baza contractului de creditare sa perceapa comisionul de rambursare anticipata", a adaugat vicepresedintele asociatiei.

AVANTAJE. In afara prevederilor care i-au nemultumit pe bancheri, Legea creditelor de consum aduce o multime de avantaje consumatorilor. Persoanele care apeleaza la credite de consum pentru achizitionarea unui produs vor primi informatii clare cu privire la conditiile contractuale. Consumatorii vor sti de la bun inceput care este nivelul dobanzii, vor fi informati despre toate caracteristicile contractului de credit respectiv, astfel incat sa stie de la bun inceput care este pretul pe care il platesc. Mai multe amanunte in emisiunea e Profil, care va fi difuzata duminica la ora 10:15 pe postul Realitatea TV.

MAI MULTE CREDITE

In ciuda piedicilor aparute o data cu noile norme de creditare, bancherii estimeaza ca imprumuturile destinate firmelor si populatiei ar putea creste cu o valoare comparabila majorarii de anul trecut. Anul trecut, valoarea creditelor acordate populatiei a explodat, evolutie exprimata in date statistice printr-o crestere cu 260%. Bancile aveau in sold credite pentru persoane fizice in suma de 74.590 de miliarde lei. Mai mult de jumatate dintre imprumuturi au fost contractate pentru consum, in timp ce finantarile ipotecare au totalizat 19.000 de miliarde lei. Impulsul in activitatea de creditare de anul trecut a fost dat de eliminarea girantilor, facilitate care a adus un val de noi clienti la ghiseele bancare.
×
Subiecte în articol: economic