x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii au venituri duble faţă de salariul mediu

Bancherii au venituri duble faţă de salariul mediu

de Catalin Pruteanu    |    11 Sep 2008   •   00:00

Angajaţii băncilor, ai companiilor farmaceutice şi cei din domeniul IT&C au cele mai mari salarii din România, arată studiul PayWell realizat de compania PricewaterhouseCoopers.



Angajaţii băncilor, ai companiilor farmaceutice şi cei din domeniul IT&C au cele mai mari salarii din România, arată studiul PayWell realizat de compania PricewaterhouseCoopers. Astfel, cîştigul salariaţilor din bănci este cu 107% mai mare ca salariul mediu brut la nivel naţional (1.751 lei), iar în sectorul farmaceutic, salariile sînt cu 91% mai mari. Angajaţii din IT au remuneraţii cu 83% mai mari ca salariul mediu brut naţional, fiind urmaţi de cei din serviciile externalizate (31% mai mult), industrie (14%) şi producţia auto (2%). Salarii mai mici decît media naţională se cîştigă în retail, industria hotelieră şi industria bunurilor de larg consum. “În bănci, IT şi în industria farmaceutică sînt mulţi angajaţi cu studii superioare, spre deosebire de retail sau hoteluri, unde predomină personalul cu studii medii”, este de părere Ruxandra Stoian, director al departamentului de consultanţă în resurse umane al PricewaterhouseCoopers.
Studiul arată că în companiile private, cu capital total sau majoritar străin, prezente în România, creşterea salariului mediu brut în ultimul an a fost de 15%, inferioară celei de 25% a salariului mediu brut naţional, stabilit de Institutul Naţional de Statistică. Anul trecut însă, companiile preconizau pentru 2008 o creştere salarială de 12%, cifră pe care şi-o propun şi pentru 2009. Totuşi, salariul mediu brut în firmele private este superior cu 30% celui la nivel naţional (2.290 de lei faţă de 1.751 de lei în aprilie 2008).
Cea mai mare creştere salarială în ultimul an a înregistrat-o personalul operaţional (19%), pe locurile următoare clasîndu-se managerii (14%) şi personalul de suport (11%). De altfel, managerii companiilor private au salarii de 9,2 ori mai mari decît salariul mediu net, iar personalul operaţional şi de suport de 2,8 şi de 1,9 ori mai mult. Diferenţa între remuneraţiile managementului şi salariul mediu net este în acest an în scădere faţă de cifra de 9,6 în 2007 şi 13,8 în 2003. Faţă de ţări ca Slovacia, Cehia sau Ungaria, România înregistrează cea mai mare diferenţă la nivelul managementului între salariul mediu şi salariul mediu net la nivel naţional.
Datele arată că firmele sînt mai interesate de păstrarea angajaţilor existenţi decît de recrutarea de personal nou, creşterea pentru această din urmă categorie fiind inferioară celei din 2007. O altă tendinţă este scăderea  ponderii salariului fix în structura pachetului salarial. Astfel, salariul fix reprezintă acum doar 65% din acest pachet (faţă de 69% în 2007 sau 75% în 2004), crescînd în schimb bonusurile variabile şi beneficiile. Acestea din urmă au suferit şi ele o schimbare faţă de anul trecut, în 2008 fiind în creştere planurile de pensii private, activităţile sociale, beneficiile flexibile (la alegerea angajaţilor), subvenţionarea activităţilor sportive sau chiar a abonamentului la internet. “Tichetele de masă sînt oferite de 85% dintre companii şi rămîn cel mai important beneficiu”, spune Ruxandra Stoian.
Studiul PricewaterhouseCoopers este realizat anual în România începînd cu 1997, la cel din urmă participînd 250 de companii din 14 sectoare de activitate, cu peste 168.000 de angajaţi. Companiile participante sînt private, 80% dintre ele avînd capital total sau majoritar străin, iar 68% au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: economic mediu salariul