x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii reduc dobanzile la lei

Bancherii reduc dobanzile la lei

de Adrian Mihai    |    28 Sep 2005   •   00:00
Bancherii reduc dobanzile la lei

Bancile sunt in fierbere. Au bani, BNR nu ii mai vrea, iar creditele in valuta aproape ca au fost interzise. In plus, bancherii se plang ca normele sunt confuze.

Noile norme de creditare i-au pus pe bancheri la lucru. Reactia lor a fost diversificata. Unele banci au continuat sa acorde credite in valuta ca si pana acum. La cealalta extrema au fost cei care au oprit creditarea persoanelor fizice. "Vom limita creditarea in valuta a persoanelor juridice si vom opri temporar acordarea de credite noi in valuta persoanelor fizice, astfel incat sa ne conformam definitiei restrictive a termenului «hedged borrower» furnizata de catre BNR bancilor membre ale Asociatiei Romane a Bancilor la sfarsitul saptamanii trecute", ne spune Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank. In schimb, potrivit serviciului de relatii cu clientii al BRD, banca mai acorda credite in euro, chiar si in valuta. De altfel, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a anuntat ca va transmite Bancii Nationale a Romaniei (BNR) o lista cu prevederi considerate neclare la aplicarea noilor norme de creditare in valuta.

IMPLICATII. Restrictiile la acordarea creditului in valuta au determinat HVB sa introduca in portofoliul sau creditele in lei inca de la sfarsitul saptamanii trecute. Mai mult chiar, ratele dobanzilor sunt foarte apropiate, cele la lei fiind cu aproximativ un punct procentual mai mare decat la cele in valuta. Banca Comerciala a Romaniei va acorda in continuare credite in valuta si nu va modifica dobanzile. Potrivit presedintelui BCR, Nicolae Danila, cu exceptia Casei de Economii si Consemnatiuni, BCR aplica cele mai mici marje de dobanda intre depozitele in lei si creditele acordate in moneda locala in lei. In aceste conditii, oficialul bancii spune ca va astepta o aliniere a pietei la ratele practicate de BCR si doar dupa acest moment se va analiza oportunitatea reducerii dobanzilor active. Pe de alta parte, presedintele BCR sustine ca banca va pastra politica de incurajare a economisirii. In opinia lui Danila, noul context creat de normele BNR privind limitarea creditelor in valuta nu va impiedica bancile sa-si continue activitatile de finantare in devize straine.

DOBANZI. Incepand de ieri, Volksbank Romania a scazut dobanda la creditele in lei oferite persoanelor fizice pana la nivelul de 8,5% pe an. Oferta este valabila pentru creditele imobiliare, pentru creditele destinate achizitiei de autoturisme noi prin dealerii autorizati si pentru creditul de consum pe termen indelungat Optimus. La creditul de consum Avantaj in lei, dobanda a scazut si ea de la nivelul de 12% pe an la 9,9%.

Si Bancpost a lansat noi produse de creditare in lei pentru locuinte. Noul imprumut ofera trei variante de creditare in lei, in functie de tipul de dobanda: 8,90% pe an la imprumuturile cu dobanda fixa pe o perioada de un an si variabila pentru restul perioadei, 9,50% pe an la creditele cu dobanda fixa pe o perioada de 5 ani si variabila pentru restul perioadei si de 14% pe an la credite cu dobanda variabila.

BANCILE LENESE SUNT AVANTAJATE
"Prin normele de limitare a creditului in valuta sunt avantajate bancile lenese, care nu au avut o activitate intensa pe partea de creditare. Clientii solicita tot credite in valuta, numai ca de la alte banci, adica de acelea care nu au reusit pana acum sa acorde multe finantari", a afirmat presedintele Bancpost, Mihai Bogza. El mai spune ca sunt avute in vedere mai multe variante pentru a continua acordarea de credite in valuta, printre care si transferul unui pachet de imprumuturi in devize straine. Pe de alta parte, directorul general adjunct al ING Bank, Misu Negritoiu, considera anormala reducerea fortata a dobanzilor la credite, fara o corelare a acestora cu rata inflatiei. Reprezentantul ING a opinat ca singurul efect al masurilor bancii centrale va fi contracararea capitalurilor speculative, insa nu este convins ca nu ar fi existat si alte variante, cu costuri mai mici.

SERVICIILE SE DIVERSIFICA
Diversificarea serviciilor este cuvantul de ordine in sistemul bancar. HVB promoveaza acordarea creditelor prin forta mobila. "Creditele in lei sunt puse la dispozitia clientilor in toate sucursalele HVB, iar pentru cei foarte ocupati, forta de vanzari mobila, reprezentata de Gemini Capital Consult, vine oricand si oriunde pentru a identifica impreuna, in cel mai scurt timp posibil, solutia optima de finantare", se arata intr-un comunicat de presa al bancii. Banca Romaneasca ofera si ea posibilitatea obtinerii unui credit sau a unui card de credit, fara sa mergi la banca pentru a-l solicita. Telefonic primesti preaprobarea, iar documentele completate vor fi duse la banca de un curier al acesteia. "Dupa evaluarea si aprobarea finala a creditului, vei face un singur drum la banca pentru a-ti ridica banii sau cardul de credit", precizeaza comunicatul bancii.

×
Subiecte în articol: economic bancă credite dobanda valuta creditele