x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii sunt precauţi

Bancherii sunt precauţi

de Daniela Ivan    |    26 Iul 2010   •   00:00
Bancherii sunt precauţi
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Băncile sunt foarte precaute în a acorda credite persoanelor care sunt plătite pe drepturi de autor sau alte drepturi de proprietate intelectuală şi activităţi independente. După ce Ministerul de Finanţe a supraimpozitat contractele de drepturi de autor, cei mai mulţi bancheri au schimbat regulile după care se acordă împrumuturi acestor categorii de solicitanţi.

Acum, drepturile de autor au devenit venituri secundare şi se iau în considerare la unele bănci doar dacă însoţesc un venit salarial pe cartea de muncă, fapt întâlnit şi în cazul chiriilor.
Până acum, aceste venituri erau considerate ca echivalent al venitului salarial şi se luau în consideraţie chiar 100% dacă contractul era încheiat pe o perioadă nedeterminată.

Însă acum unele bănci au limitat acordarea de credite pentru persoanele plătite pe drept de autor numai la creditele ipotecare, garantate cu ipotecă, însă şi aici sunt impuse condiţii. Pentru a fi eligibile, contractele de drept de autor trebuie să îndeplinească condiţia unei vechimi mai mari de un an şi întotdeauna să includă o clauză de reînnoire automată cu acordul celor două părţi.

Andreea Albu a vrut să ia un card Bonus Card de la Garanti Bank, însă cererea nu i-a fost aprobată pentru că majoritatea veniturilor le avea pe un contract de drept de autor. "Iniţial mi s-a spus că nu este nici o problemă, că mă încadrez pentru o anumită sumă, am dus actele şi după două săptămâni, când am sunat am aflat că cererea a fost respinsă. Motivul care mi s-a spus a fost că cea mai mare parte a veniturilor sunt pe drept de autor", a declarat Andreea Albu.

La Raiffeisen Bank, persoanele care câştigă din drepturi de autor pot lua împrumuturi pe carduri, dacă au un contract de drepturi de autor pe o perioadă nedeterminată, însă le sunt luate în calcul 75% din venituri. În schimb, banca nu mai acordă împrumuturi de nevoi personale decât persoanelor care au tot salariul pe cartea de muncă, ne-a declarat un agent de credite de la una din sucursalele băncii din Capitală.

Nici BCR nu a lăsat normele neschimbate. Instituţia finanţatoare cere contract de drept de autor cu o valabilitate mai mare de un an pentru cei care câştigă banii din drepturi de proprietate intelectuală şi un mandat de minimum trei ani pentru comisionari şi cei care câştigă în baza unui mandat comercial.
Veniturile ambelor categorii sunt luate în calcul în proporţie de 75%, atât pentru creditele de nevoi personale, cât şi pentru cardurile de credit. Şi la BRD şi Unicredit Ţiriac Bank situaţia este aceeaşi.


Ce prevede Codul Fiscal
Persoanele care au venituri din activităţi independente trebuie să plătească de la 1 iulie contribuţii de asigurări sociale individuale similare celor achitate de orice angajat, de 16,5%, dar pentru un plafon care echivalează cu cinci salarii medii brute pe an, adică 10.000 de lei. Numai că Normele de Aplicare la ordonanţa Guvernului care aprobă modificările la Codul Fiscal nu au fost încă aprobate şi atât angajatorii, cât şi bancherii sunt precauţi. Cert este că beneficiarii de venituri independente vor achita contribuţiile de asigurări sociale de stat care revin angajaţilor, respectiv 10,5%, contribuţiile de asigurări de sănătate - 5,5% şi contribuţiile de asigurări de şomaj - 0,5%, conform declaraţiilor ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. Acesta a mai precizat că aceste taxe se aplică pentru echivalentul a cinci salarii medii brute pe an. Tot din luna iulie, cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală va fi redusă la 20% din venitul brut, faţă de 40% în prezent.

×
Subiecte în articol: special observator economic