x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile aruncă riscul la clienţi

Băncile aruncă riscul la clienţi

de Daniela Ivan    |    12 Noi 2010   •   00:00

Băncile încearcă să transfere în totalitate riscurile către clienţI sau fonduri de garanatre. "În orice altă parte , inclusiv la clienţI ", spune Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.



"Fetişizarea riscului de către bănci este una dintre cauzele pentru care ele se confruntă cu probleme de credibilitate. Au făcut un fetiş din risc. Riscul din perspectiva băncilor, care a condus la o anumită decredibilizare, este înţeles într-un singur fel: să-l ducem, dacă nu pe tot, cât mai mult, dincolo de noi, fie la instituţii de garantare, fie la clienţi, fie în alte părţI ", a spus Şaramet, în cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB. El a mai adăugat că sistemul bancar spune că este prudent pentru că gestioneasză riscuri greu de prevăzut pe orizonturi foarte lungi.

Şaramet a spus că rolul băncilor într-o economie este de a sprijini financiar dezvoltarea afacerilor, dar în România numai 15% dintre IMM-uri iau finanţare de la instituţiile de credit. Sistemul bancar românesc nu finnaţează nici autorităţile locale. Doar douţ bţnci din România, dintre-un total de 42, finanţează cu adevărat autorităţi publice.

×
Subiecte în articol: economic