x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancile au clienti putini

Bancile au clienti putini

18 Mai 2005   •   00:00

Intermedierea financiara este la un nivel minimal in Romania. Lipsesc produse bancare importante, precum creditul agricol sau cel municipal.

  • de DANIELA IVAN
  • RESTRICTII. Patrik Gelin crede ca BNR este prea prudenta in normele de creditare
    Integrarea in Uniunea Europeana impune sistemului bancar rigori noi. De la 1 ianuarie 2007, ne vom alinia la sistemul Basel 2, care prevede o imbunatatire a managementului riscului, spune viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

    SERVICII SI PRODUSE. Principala problema a bancilor comerciale romanesti este intermedierea financiara redusa, atentioneaza reprezentantii sistemului bancar. "Intermedierea financiara era de 18% la sfarsitul lui 2004 si va ajunge la maximum 20% la finele acestui an", spune Mihai Bogza, presedintele Banc Post. Media in UE este de 100%.

    O prima explicatie este data de faptul ca potentialul pietei romanesti este destul de redus. Reprezentantii sistemului bancar sustin ca, din cei 22 de milioane de romani, foarte putini sunt clienti ai bancilor, o parte este saraca, alta parte este plecata in strainatate, altii traiesc la tara.

    "Am putea aduce produse din strainatate pe care sa le punem aici in practica. Insa pentru asta trebuie sa existe conditii sa le aplicam", spune Mihai Bogza. Lipsesc mai multe tipuri de credite, cum ar fi cel agricol sau cel pentru municipalitati. Pe de alta parte, normele prudentiale impuse de BNR la credite sunt foarte restrictive, a spus Patrik Gelin, presedintele BRD.

    ×
    Subiecte în articol: economic