x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile, îngenunchiate? Românii cu credite scapă de comisioanele abuzive

Băncile, îngenunchiate? Românii cu credite scapă de comisioanele abuzive

de IncomeMagazine    |    12 Dec 2012   •   08:25
Băncile, îngenunchiate? Românii cu credite scapă de comisioanele abuzive
Sursa foto: Johannes Compaan/Getty Images/iStockphoto

Băncile percep românilor în mod necuvenit cel puţin 600 de milioane de euro, prin impunerea în contractele de credit a unor clauze abuzive, traduse prin dobânzi majorate unilateral, comisioane suplimentare şi penalităţi foarte scumpe. Practic, avalanşa unor decizii judecătoreşti definitive, care deja au obligat instituţiile bancare să elimine aceste clauze abuzive, i-a speriat într-atât pe bancheri încât au cerut sprijinul BNR şi al Ministerului Justiţiei pentru modificarea noului Cod de Procedură Civilă. Această manieră a băncilor de a elimina inconvenientul din legislaţie în loc de a se conforma reglementărilor nu este nouă. La finele lui 2010 , legea de aprobare a OUG 50 a fost amputată exact după acelaşi tipar.


Băncile fac din nou presiuni asupra conducerii BNR pentru modificarea legilor privind protecţia consumatorilor, invocând pierderi în valoare de cel puţin 600 de milioane de euro prin neîncasarea unor dobânzi majorate sau a unor comisioane percepute pe nedrept și care ar putea fi declarate de instanţele de judecată drept clauze abuzive în contractele de credit. Într-o scrisoare adresată autorităţii monetare, bancherii reuniţi în Asociaţia Română a Băncilor (ARB) au cerut sprijin pentru eliminarea unor articole din noul Cod de Procedură Civilă care vor permite judecătorilor să ordone eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele, inclusiv din cele aflate în derulare, odată ce acestea sunt descoperite.

Altfel spus, orice român cu credit la bancă care se simte nedreptăţit şi poate demonstra acest lucru are posibilitatea de a scăpa de povara unor costuri importante.


Citeste mai mult despre aceste comisioane abuzive

Citeste si
Cele mai bune dobânzi pentru economiile în euro
19 clauze abuzive din contractele bancare
Rusia a declarat un razboi "al carnii" Statelor Unite
LOCURI DE MUNCĂ. Fresenius şi Provident, printre angajatori
Unde trebuie să lucrezi ca să primeşti o majorare de salariu

×