x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile mari, luate la ochi

Băncile mari, luate la ochi

de Daniela Ivan    |    27 Iun 2011   •   21:00

Autoritatile de supraveghere si reglementare a sistemului financiar, reunite la sfarsitul saptamanii trecute la Basel, au stabilit ca bancile de im­portanta sistemica, desemnate drept 'prea mari ca sa se pra­bu­seas­ca', trebuie sa-si majoreze rezervele de ca­pital cu 2,5 puncte procentuale peste minim.

Surse apropiate situatiei au declarat ca decizia ar viza circa 30 de banci din intreaga lume. Comitetul de la Basel a refuzat sa numeasca bancile care vor intra sub incidenta masurii adoptate in week-end.

Printre bancile vizate s-ar putea numara HSBC Holdings, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, BNP Paribas, JPMorgan Chase & Co., Barclays si Royal Bank of Scotland, potrivit unui analist al Morgan Stanley. UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs si Societe Generale ar putea fi obligate la o suplimentare mai 'blanda' a capitalului, de numai doua puncte procentuale.

Masura are rolul de a preveni declansarea unei noi crize financiare, similara cu cea care a urmat falimentului bancii americane de investitii Lehman Brothers in septembrie 2008.

×
Subiecte în articol: economia