x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile şi ANAF-ul, spaima antreprenorilor

Băncile şi ANAF-ul, spaima antreprenorilor

de Giulia Anghel    |    20 Mar 2019   •   09:48
Băncile şi ANAF-ul, spaima antreprenorilor
Sursa foto: DIANA OROS

Aflat în dezbaterea Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei Deputaţilor, proiectul OUG 114/2018 a născut discuţii aprinse ieri, legate îndeosebi de taxa pe activele bancare. Reprezentanţii băncilor spun că aceasta va avea efecte negative pentru că o parte dintre cei care vor să se împrumute nu vor mai avea acces la creditare şi vor fi împinse spre alte instituţii  care practică dobânzi mari.

„Suntem într-o ţară în care 30% din gospodăriile României trăiesc de la o lună la alta, împrumutându-se, poate la nivelul IFN-urilor, de 100-200 de lei să-şi plătească utilităţile. O astfel de iniţiativă va face ca industria bancară să nu mai poată acoperi acea parte din clientelă care are riscuri mai mari. Aşteptând ca dobânzile să scadă, va împinge această pătură către IFN-uri, şi dinspre IFN-uri către rechini”, a spus Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor. Membrii Comisiei au atras însă atenţia că băncile nu sunt bine văzute nici de populaţie, care este obligată să se împrumute la dobânzi variabile şi ajunge ulterior să nu le mai poată plăti, dar nici de IMM-uri, antreprenorii considerând că nu sunt sprijiniţi în dezvoltarea afacerilor de către instituţiile de creditare.

ANAF-ul şi băncile sunt cele mai mari necazuri pentru oamenii de afaceri. Ei nu cred nici în politica fiscală a Guvernului, dar nici în bănci, vă consideră cămătari. Nu aveţi o relaţie bună cu IMM-urile. Această mentalitate trebuie schimbată.

Gheorghe Şimon, preşedinte Comisie de politică economică.

Modificări şi în construcţii

Deşi OUG 114 a venit cu măsuri care favorizează dezvoltarea industriei de construcţii, prin majorarea salariului minim net la 3.000 de lei lunar, nu sunt cuprinse decât anumite domenii. Din această cauză, firmele care au în obiectul de activitate mai multe clasificări CAEN se văd în imposibilitatea de a obţine peste 80% din venituri doar din sectoarele care beneficiază de facilităţi, aşa cum prevede în prezent ordonanţa. Prin urmare, Federaţia Patronală a Industriei Materialelor de Construcţie a propus extinderea prevederilor actului normativ şi la alte domenii ale industriei, scăderea procentului la 60% şi calcularea sa la cifra de afaceri din anul anterior, şi nu lunar, cum se face în prezent.

 

 

×