x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile umflă dobânzile la împrumuturi, ca replică la măsurile luate de BNR și Executiv

Băncile umflă dobânzile la împrumuturi, ca replică la măsurile luate de BNR și Executiv

de Valentin Gros    |    06 Feb 2019   •   08:35
Băncile umflă dobânzile la împrumuturi, ca replică la măsurile luate de BNR și Executiv

Creditarea îşi va tempera ascensiunea anul acesta, iar euro va începe să devină mai interesant decât leul, până acum moneda-vedetă, după cum anticipează specialiştii. De asemenea, dobânzile sunt aşteptate să crească în continuare. În noile condiţii ale pieţei, generate de cele mai recente măsuri ale autorităţilor, băncile nu şi-au stabilit încă strategiile de creditare.

Două reglementări i-au făcut pe bancheri să se mai gândească înainte de a-şi definitiva planurile pe 2019. Banca Naţională a României (BNR) a limitat gradul de îndatorare la 40% pentru creditele în lei şi 20% pentru cele în euro, iar Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 care introduce “taxa pe lăcomie” atunci când nivelul Robor depăşeşte 2%.

Până acum, leul a fost “la putere”, dar specialiştii nu exclud posibilitatea ca euro să câştige teren în preferinţele clienţilor bancari.

Cum au evoluat împrumuturile

Potrivit datelor BNR, la sfârşitul lui 2018 volumul total al creditelor acordate gospodărilor populaţiei era de 133 miliarde de lei, cu 11,2 miliarde de lei mai mare decât la finele anului precedent. La finele anului trecut, împrumuturile în lei totalizau 95,7 miliarde de lei, cele în euro – 33,8 miliarde de lei (echivalent), iar în alte valute – 3,5 miliarde de lei.

Pe durata lui 2017, volumul total crescuse cu 8,8 miliarde de lei.

Creditele în lei au urcat cu 14,2 miliarde de lei în 2017 şi cu 15,5 miliarde de lei în 2018. Cele în euro au scăzut în echivalent cu 3,8 miliarde de lei în 2017 şi cu 3,7 miliarde de lei în 2018, iar împrumuturile în alte valute au înregistrat declinuri de 1,4 miliarde de lei în 2017 şi de 700 milioane de lei în 2018.

Impactul taxei pe lăcomie

“Ianuarie a fost o lună în care băncile au încercat să găsească un echilibru, în condiţiile unor incertitudini, cel mai mare impact venind de la OUG 114, despre care nu ştim încă în detaliu cum se aplică”, a declarat pentru Jurnalul analistul financiar Aurelian Dochia.

El observă “un proces de tatonare”, atât la nivelul dobânzilor cât şi la politicile de creditare, şi estimează că acest proces va mai dura două-trei luni. “Cred că în 2019 volumul creditării va avea o creştere mai lentă decât anul trecut, iar tendinţa de majorare a dobânzilor va continua”, a arătat Dochia.

Avantajele leului

Şi alţi experţi constată dezorientare şi fluctuaţii în sistemul bancar.

„Din decembrie volatilitatea a crescut şi mă aştept să crească în continuare, pe fondul incertitudinilor provocate de Ordonanţa 114”, ne-a spus Adrian Codirlaşu, preşedintele organizaţiei profesionale CFA România, organizaţie care reuneşte profesionişti din domeniul financiar-bancar. Referitor la discuţiile privind o eventuală eliminare a indicelui ROBOR, acesta consideră că „orice piaţă monetară trebuie să aibă un indicator care să arate ratele de rambursare”. În opinia lui Codirlaşu, creditarea în lei a fost încurajată până acum „pentru că am avut un curs stabil, o perioadă mare de deflaţie şi dobânzi la un nivel relativ scăzut”.

Împrumuturile de nevoi personale şi auto, mai scumpe

Pe termen scurt, dobânda anuală efectivă (DAE) parcurge în general un trend ascendent, excepţie făcând împrumuturile imobiliare, conform site-ului de specialitate Conso.ro. Astfel, din noiembrie 2018 şi până azi, la creditele auto în lei, DAE medie a urcat de la 13% la 14,2%, iar la cele în euro, de la 9,5% la 10,1%. La creditele de nevoi personale, majorările au fost de la 15,7% la 16,2% (lei), respectiv de la 34,4% la 43,9% (euro). În ce priveşte împrumuturile imobiliare/ipotecare, DAE medie a stagnat la 7% la cele în lei şi a coborât de la 5,9% la 5,8% la cele în euro.

Cele mai ieftine şi cele mai scumpe credite

Pentru un credit ipotecar de 50.000 euro pe o perioadă de 20 de ani, cea mai mică dobândă anuală efectivă, conform site-ului finzoom.ro, o aplică în prezent Patria Bank – 3,61%, rata lunară fiind de 290 euro, iar avansul minim de 20% din valoarea locuinţei achiziţionate. Cea mai mare DAE o regăsim la UniCredit Bank – 8,94%, cu o rată lunară de 435 euro şi un avans minim de 15%. Majoritatea împrumuturilor la această categorie au o DAE între 4% şi 6,5%, cu rate lunare de la 300 la 370 euro.

Pentru un credit de 250.000 lei pe 20 de ani, cea mai mică DAE o percepe în prezent  OTP Bank (5,42%), rata lunară fiind de 1.690 lei, la un avans minim de 15%. Cea mai mare DAE – la BRD (9,12%), unde  rata lunară este de 2.232 lei, iar avansul minim de 15%. Cele mai multe credite la această secţiune au dobânda anuală efectivă cuprinsă între 5,75% şi 7,75%.

 Riscăm să ajungem în situaţia de acum câţiva ani, când împrumuturile în valută erau mai interesante decât cele în lei, la care va fi presiune pe creşterea dobânzilor, generată de presiunile pe Robor. Evoluţia cursului leu-euro impune, la rândul său, o revizuire a dobânzilor, atât la BNR cât şi pe piaţă – Aurelian Dochia, analist financiar

 Nu consider că ar fi ceva negativ ca oamenii să se orienteze mai mult către împrumuturile în euro, pentru că dobânzile sunt mai mici, această monedă este una globală, iar România va trebui să adere, într-un termen rezonabil, la zona euro. În plus, leul prezintă un risc de ţară specific statelor emergente – Adrian Codirlaşu, preşedinte CFA România.

×
Subiecte în articol: creditarea