x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancpost - 600.000 de carduri au fost blocate

Bancpost - 600.000 de carduri au fost blocate

08 Mai 2008   •   00:00

Frauda de proporţii înregistrată la începutul lunii cu cardurile Bancpost poate fi rezultatul unei scurgeri de informaţii din bancă. Bancpost şi Inspectoratul de Poliţie au demarat anchete separate pentru investigarea presupuselor fraude făcute cu carduri de debit de tip Millenium, emise de bancă.

Frauda de proporţii înregistrată la începutul lunii cu cardurile Bancpost poate fi rezultatul unei scurgeri de informaţii din bancă. Bancpost şi Inspectoratul de Poliţie au demarat anchete separate pentru investigarea presupuselor fraude făcute cu carduri de debit de tip Millenium, emise de bancă. “Principalele ipoteze de lucru ale poliţiei iau în calcul o eroare de sistem sau scurgerea de informaţii din interiorul băncii, întrucît seriile cardurilor presupus fraudate sînt consecutive”, au precizat surse din poliţie. “Banca a descoperit tranzacţiile suspecte la un interval de cîteva ore de la realizarea acestora, în jurul datei de 1 mai, iar în interval de cîteva ore am restricţionat folosirea cardurilor de tip Millenium la bancomate. Primul indiciu a fost dat de sumele mari retrase din Bulgaria”, a declarat Mihai Bogza, Preşedintele Bancpost.

 

 

Referitor la suma totală implicată, Bogza a spus că este vorba despre “cel mult valoarea unui apartament în Bucureşti”, fără a da alte estimări. Aproximativ 100.000 de angajaţi ai Ministerului Internelor sînt în imposibilitate de a-şi ridica bani prin intermediul bancomatelor. În aceeaşi situaţie sînt şi numeroşi deputaţi, procurori şi angajaţi ai ministerelor Transporturilor şi Afacerilor Externe. Numărul cardurilor Millenium emise de Bancpost este de aproximativ 600.000. Posesorii acestui tip de carduri pot să retragă bani de la unităţile Bancpost, să facă plăţi cu cardul la comercianţi sau să-şi verifice soldul.


 

 

BANCA. Bancpost va restitui integral sumele sustrase fraudulos clienţilor băncii, iar cardurile vor putea fi utilizate după încheierea anchetei în derulare care poate dura pînă la 30 de zile. Conform unor informaţii din interiorul băncii, un angajat ar fi vîndut o bază de date cu informaţii despre 175.000 de clienţi, din perioada 2005- 2007. “Prima măsură de protecţie a clienţilor a fost restricţionarea folosirii acestor carduri pentru retragerea de numerar de la bancomate. Numărul cardurilor restricţionate este semnificativ mai mare decît cel al cardurilor de pe care s-au făcut tranzacţiile, pentru a preveni alte posibile retrageri frauduloase”, conform Bancpost. Mai mult, reprezentanţii băncii au declarat că s-a început procesul de re-emitere a cardurilor restricţionate încă de săptămâna trecută, iar o parte dintre clienţi au intrat deja în posesia lor. În plus, costurile pentru re-emiterea cardurilor vor fi suportate integral de bancă.

 

 

 

POLIŢIA. Poliţia a deschis o investigaţie în cazul fraudelor de la Bancpost, după ce mai mulţi clienţi ai băncii au reclamat că le-au dispărut bani din conturile cardurilor de salarii, a declarat şeful Serviciului Criminalitate Informatică, subcomisarul Virgil Spiridon. “Avem, până în prezent, câteva zeci de plângeri, din mai multe judeţe, depuse de persoanele păgubite încă de săptămâna trecută. La începutul săptămânii, după discuţii cu reprezentanţii Bancpost, a fost deschisă o investigaţie în acest caz”, a precizat subcomisarul Virgil Spiridon.

           

 

 

×
Subiecte în articol: economic cardurilor bancpost