x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani adevarati pe marfuri virtuale

Bani adevarati pe marfuri virtuale

03 Sep 2004   •   00:00

Un PC, acces la Internet si placerea de a juca jocuri pe calculator iti pot aduce ca intreprinzator independent aproape 1.000 de dolari pe luna producand marfuri si bani virtuali. In cele din urma, acestea sunt vandute prin site-uri specializate pe bani cat se poate de reali.

ADRIAN MIHAI

Fenomenul externalizarii anumitor activitati economice i-a cuprins nu numai pe manageri, dar si pe gamer-ii americani si vest-europeni. Jucatorii de jocuri "multiplayer" online din tarile bogate platesc bani reali pentru marfuri virtuale a caror "producere" le-ar lua multe ore.

Acestia platesc sute de dolari pentru a obtine pozitii mai bune in joc.

Pentru "munca" neplacuta ce trebuie facuta in timpul unui joc ei au apelat la piete precum China sau Rusia si chiar Romania, unde forta de munca este mai ieftina.

In Romania, fenomenul a inceput in urma cu aproape doi ani. Exista cativa independenti, in general studenti, care castiga lunar in jur de 1.000 de dolari din aceasta activitate, ne spune Andrei Ionescu, manager al www.computergames.ro.

Aceasta activitate ar fi mai intensa, dar ea este inca destul de putin cunoscuta la noi, considera managerul. La nivel mondial, afacerea are deja o traditie de 5-6 ani si o piata estimata la 20 de milioane de dolari pe an, dupa cum apreciaza Ionescu.

AFACERE. Daca in Romania inca nu se poate vorbi despre un business construit pe aceasta cerere, in Rusia se poate vorbi deja despre afaceri organizate. Un intreprinzator din Rusia plateste 100 de dolari pe saptamana angajatilor sai pentru a se juca la calculator. Acestia pot castiga chiar pana la 500 de dolari, in functie de performante. "Marfa" produsa este vanduta apoi catre Internet Gaming Entertainment (www.ige.com), principalul vanzator din domeniu.

Banii virtuali si marfurile se gasesc de vanzare si pe site-ul de licitatii eBay.com. Desi are deja numerosi angajati, intreprinzatorul rus doreste sa se extinda.

Vanzarea prin intermediari are avantajul ca ofera si solutia de transfer al banilor de la cumparator la vanzator.

Pe piata libera, precum eBay, se pot obtine preturi ceva bune ca vanzator, ne spune Ionescu.

RIVALIATTI

In afara de munca propriu-zisa, banii virtuali se mai pot face si prin utilizarea breselor din joc ce permit producerea mai rapida a bunurilor. Aceasta tactica de producere automata este insa descurajata de catre intermediarii profesionisti de marfa. La randul lor, unii jucatori pasionati de joc si nu de castig fac coalitii impotriva celor care vor sa castige bani in acest mod si ii "omoara".
×
Subiecte în articol: economic