x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani de la Trezorerie pentru drumuri

Bani de la Trezorerie pentru drumuri

de Elena Stan    |    11 Ian 2012   •   21:00
Bani de la Trezorerie pentru drumuri

Ministerul Finantelor va aloca temporar 650 de milioane de lei (151 de mi­li­oane de euro) Ministerului Dez­vol­tarii Regionale si Turismului (MDRT) pentru efectuarea platilor in cadrul Pro­gramului Operational Regional (POR), potrivit unui proiect de hotarare de guvern.

Suma se va aloca temporar din varsamintele din pri­vatizare inregistrate in contul gene­ral al Trezoreriei Statului si va fi utili­zata de Autoritatea de Management pentru POR pentru asigurarea prefi­nan­tarilor/ rambursarilor cheltuielilor eligibile pentru ianuarie, in cuantum de 204,5 milioane de lei, februarie – 230 de milioane de lei si pentru martie – 215,5 milioane de lei. Suma urmeaza a fi restituita Ministerului Finantelor din sumele primite de la Comisia Europeana, in baza documentelor transmise de MDRT. In cazul in care fondurile alocate temporar nu sunt restituite integral pana la finele anului 2012, MDRT va suporta din bugetul propriu aferent anului 2013 diferenta dintre banii primiti si cei restituiti, precum si dobanda aferenta.

Probleme
Anul trecut, in perioada iunie-decembrie, Comisia Europeana a suspendat platile pe POR din cauza unor nereguli depistate la mai multe proiecte de modernizare si reabilitare de drumuri, derulate de unele autoritati locale, proiecte aprobate si gestionate de MDRT.

Atunci cand platile au fost suspendate, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii si Turismului, cauta sa ne convinga ca nu este vina ministerului pentru neregulile depistate de CE, insa cand a prezentat bilantul cu reali­zarile ministerului pe anul trecut, s-a laudat singura pentru contractarea sumelor pe POR.

'MDRT este primul minister in ceea ce priveste contractarea fondu­rilor europene prin POR. Prin POR avem 426 de proiecte finalizate, in valoare de 257 de milioane de euro. La finalul anului 2011 putem spune ca suntem primii la contractarea fon­du­rilor europene, dar si la platile fa­cute prin POR', a adaugat Elena Udrea. In plus, potrivit Raportului Cur­tii de Conturi pe 2010, beneficiarii POR, program gestionat de MDRT, au declarat CE cheltuieli mai mari in va­loare de 5,1 milioane de euro.

POR fost lansat in data de 13 iulie 2007 si este coordonat de MDRT, prin Autoritatea de Management. Suma totala alocata programului se ridica la 4,3 miliarde de euro. Obiectivul general al POR consta in sprijinirea si promovarea dezvoltarii locale durabile, atat din punct de vedere economic, cat si social, in regiunile Romaniei, prin imbuna­tatirea conditiilor de infrastructura si a mediului de afaceri, care sustin cresterea economica.

Milioane de euro pentru promovare
Pentru promovarea POR, MDRT achizitioneaza servicii pentru realizarea unei campanii media pe tv pentru care va aloca suma de 6 milioane de lei fara TVA (7,5 milioane de lei cu TVA inclus, echivalentul a 1,8 milioane de euro). Durata contractului va fi de sapte luni de la data atribuirii contractului. Astfel, timp de 30 de saptamani vor fi prezentate 20 de proiecte Regio. In acest sens, se vor realiza 20 de clipuri tv, cu durata de un minut, care vor fi difuzate cel putin o data in prime time, si vor fi reluate, cel putin o data, in extraprime time, a doua zi dupa difuzarea in prime time, potrivit caietului de sarcini.

'Clipurile vor fi difuzate pe canalul tv cu cel mai mare rating mediu in prime-time in perioada ianuarie – septembrie 2011, la nivel urban, 18 – 60', potrivit Ca­ietului de sarcini. Potrivit cerintelor obligatorii din Caietul de sarcini cu privire la 'cel mai mare rating mediu in prime-time in perioada ianuarie – septembrie 2011, la nivel urban, 18 – 60' televiziunea pe care se va rea­liza aceasta campanie media este Pro TV, care a realizat 7,2 puncte de rating in perioada mentionata.

×
Subiecte în articol: economia