x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani gratis pentru micii afaceristi

Bani gratis pentru micii afaceristi

19 Mar 2004   •   00:00

Firmele mici si mijlocii au la dispozitie fonduri nerambursabile de 149 de miliarde de lei. Fiecare candidat eligibil poate obtine de la Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) cate 80 de milioane de lei.

Trei sunt programele prin care se vor distribui pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM) zecile de miliarde de lei de la bugetul de stat: programul pentru sustinerea accesului la servicii de instruire si consultanta, prin care se vor acorda alocatii nerambursabile de 9,8 miliarde de lei, cel de sprijinire in dezvoltarea exportului (99,8 miliarde), precum si cel de sustinere a investitiilor (39,5 miliarde). Acesta din urma se va desfasura dupa ce va fi stabilita, prin licitatie, banca responsabila cu implementarea si vor fi definitivate toate detaliile contractuale.

Sistemul decontului

Intreprinzatorii care vor "bani gratis" de la ANIMMC pentru a plati servicii de consultanta sau pentru a-si promova exporturile trebuie sa urmeze, in fapt, secventa unei proceduri de decontare. Candidatul trebuie mai intai sa primeasca aprobarea Agentiei pentru cheltuielile respective, etapa in care se verifica eligibilitatea cererii sale si sunt aprobate "de principiu" cheltuielile pe care abia apoi urmeaza sa le faca.

Dupa ce plateste din banii proprii serviciile respective, firma solicitanta prezinta documentele justificative si solicita "alocatia financiara nerambursabila" aferenta cheltuielilor aprobate. In aceasta etapa este verificata corectitudinea cheltuielilor, si numai daca acestea sunt aceleasi cu cele aprobate se vireaza banii. Suma alocata nu poate depasi 60% din totalul cheltuielilor fara TVA si nici pragul de 80 de milioane de lei pe o perioada de doi ani consecutivi de participare la programe.

Noutati 2004

Doua dintre cele trei programe incep cu un buget mai mare decat cel initial, aprobat pentru anul trecut: sustinerea accesului la consultanta beneficiaza de doua miliarde in plus, iar sprijinul pentru dezvoltarea exportului dispune de un buget de cinci ori mai mare. In schimb, programul pentru investitii dispune de mai putin de jumatate din bugetul de anul trecut. "Diferentele fata de bugetele anului trecut se explica prin experienta absorbtiei sumelor oferite atunci", spune Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC. "Chiar daca fondurile nu sunt deloc spectaculoase, cautam sa le folosim cat mai bine", a mai adaugat seful Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. ( ADRIAN N. IONESCU )

Banii virati in 30 de zile

Solicitantii trebuie sa faca dovada ca au avut in anul fiscal anterior o cifra de afaceri mai mare de zero lei, ca si-au indeplinit obligatiile exigibile de plata catre stat. Fata de 2003 a crescut termenul de evaluare a solicitarii acordului de principiu pentru finantare de la 20 la maximum 30 de zile lucratoare (la programul pentru consultanta) si de la 15 zile la 20 (la programul pentru export). In ambele cazuri, virarea alocatiei se face in 30 de zile, dupa ce beneficiarii au facut dovada efectuarii cheltuielilor conform acordului de principiu al ANIMMC. Programele vor continua si in 2005 dupa aceeasi reteta, urmand ca in perspectiva aderarii la UE acestea "sa intre intr-un proces de compatibilizare cu proiectele europene, coagulantul acestui proces fiind aplicarea Cartei Europene pentru Intreprinderile Mici", a mai spus Chirovici.

×
Subiecte în articol: economic