x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani - La 1 decembrie vine bancnota de 200 lei

Bani - La 1 decembrie vine bancnota de 200 lei

de Daniela Ivan    |    15 Noi 2006   •   00:00

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, la 1 decembrie, bancnota de 200 lei, ultima din ciclul lansat cu ocazia introducerii leului greu. De la 1 ianuarie 2007, pe piata vor circula numai monedele si bancnotele noi.

RECUNOASTERE. Portretul poetului Lucian Blaga va fi reprezentat pe aversul noii bancnote de 200 lei

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, la 1 decembrie, bancnota de 200 lei, ultima din ciclul lansat cu ocazia introducerii leului greu. De la 1 ianuarie 2007, pe piata vor circula numai monedele si bancnotele noi.

Noua bancnota va avea pe avers portretul lui Lucian Blaga, iar pe revers statuia Ganditorului de la Hamangia si va avea o dimensiune de 150x82mm, adica va fi intre bancnota de 100 lei si cea de 500 lei. "Am ales momentul 1 decembrie pentru ca vom sarbatori simultan ziua nationala a Romaniei si lansarea in circulatie a primei monede dupa Revolutie, cea de 10 lei vechi", a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. El a adaugat ca aceasta bancnota nu a fost introdusa o data cu celelalte, la 1 iulie 2005, pentru ca atunci au fost introduse foarte multe bancnote noi, ceea ce ar fi creat o tensiune suplimentara. "Toate celelalte bancnote aveau un echivalent, iar daca introduceam una fara echivalent, puteam crea confuzie", a mai spus Isarescu.

BANII NOI. Leii noi au intrat pe piata o data cu denominarea, adica cu taierea a patru zerouri din coada leului vechi. Aceasta a devenit efectiva la 1 iulie 2005, cand BNR a pus in circulatie noile bancnote si monede care au inlocuit treptat pe cele vechi. Structura noilor cupiuri este formata din sase tipuri de bancnote, cea de un leu si cinci multipli, precum si din patru monede. Bancnotele in lei noi exprima valori de 5 lei (egala cu 50.000 lei vechi), 10 lei (100.000 lei vechi), 50 lei (500.000 lei vechi), 100 lei (1.000.000 lei vechi) si 500 lei (5.000.000 lei). Divizorii leului nou sunt un ban nou (100 lei vechi), 5 bani (500 lei vechi), 10 bani (1.000 de lei vechi) si 50 bani (5.000 lei vechi), sub forma de monede.

SIGURANTA. Toate bancnotele noi au mai multe elemente de siguranta pentru a nu putea fi falsificate. Primul nivel este cel destinat publicului si contine fereastra transparenta, filigran, fir de siguranta, imprimare in relief, microperforatii etc. O alta treapta de protectie se refera la elementele de siguranta destinate casierilor din sectorul bancar si comercial si se refera la elemente fluorescente, magnetismul firului de siguranta, microtext si cerneala magnetica. Mai exista si alte elemente de siguranta care nu pot fi dezvaluite, fiind stiute doar de persoane autorizate din BNR.

SARBATOARE
"Am ales momentul 1 decembrie, pentru ca vom sarbatori simultan Ziua nationala a Roma- niei si lansarea in circulatie a primei mo- nede dupa Revolutie, cea de 10 lei vechi"
Mugur Isarescu
guvernatorul BNR
MASURA
"Toate celelalte bancnote aveau un echivalent, iar daca introduceam una fara echivalent, puteam crea confuzie"
Mugur Isarescu
guvernatorul BNR

RETRAGERE
Leii vechi mai circula doar pana la 1 ianuarie 2007. La aceasta data vor fi retrase de pe piata vechile cupiuri si monede, a reamintit Isarescu. Insa nu trebuie sa va faceti griji daca mai uitati printr-un portofel sau buzunar lei vechi. BNR va preschimba bancnotele si monedele vechi cu cele noi la toate sucursalele sale care desfasoara activitati de casierie, precum si la toate unitatile institutiilor de credit autorizate sa efectueze aceasta operatiune. Perioada de timp in care puteti preschimba bancnotele este nelimitata. Nici noii bani nu vor avea o perioada de viata prea lunga deoarece Romania va trece la moneda unica europeana in cativa ani.
×
Subiecte în articol: economic vechi