x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani mai mulţi pentru Tarom

Bani mai mulţi pentru Tarom

09 Iul 2009   •   00:00

Ministerul Transporturilor, acţionarul majoritar al Tarom, a majorat cu 89,73 milioane lei capitalul social al companiei de transport aerian, de la 1,884 miliarde lei la 1,974 miliarde lei, pentru rambursarea unor credite şi plata dobânzilor şi comisioanelor aferente.



Astfel, Tarom a emis 35,89 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 2,5 lei pe titlu. În urma operaţiunii, Ministerul Transporturilor are 96,86% din acţiunile Tarom, Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni deţine 1,65% din titluri, Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) controlează 1,4% din capital, iar Societatea de Investiţii Financiare Muntenia figurează cu 0,09% din acţiuni.

SCHIMĂRI. Totodată, potrivit unui anunţ al Tarom, acţionarii companiei au reconfirmat în funcţie cinci membri ai Consiliului de Administraţie (CA), reprezentând Ministerul Transporturilor (Emil Ungureanu, Cristina Donciu, Cristina Arjocan, Florentina Irimescu şi Petru Mărculeţ). În plus, au fost numiţi doi noi membri, Mihai Gogoncea-Vătăşoiu, din partea Ministerului Finanţelor Publice, şi Ioan Arba, şeful unei direcţii a Ministerului Transporturilor. Alt administrator, Tiberiu-Cosmin Ivănuş, a fost revocat. Schimbările din CA au la bază un ordin al ministrului Transporturilor, Radu Berceanu.

Compania a programat pentru 2009 investiţii duble faţă de anul trecut, de 235,6 milioane lei, din care 166,82 milioane lei vor fi asiguraţi din surse proprii, iar 68,77 milioane lei din credite bancare externe. Operatorul aerian trebuie să returneze în acest an credite externe de 39,94 milioane lei şi va rambursa Băncii Europene de Investiţii 17,87 milioane lei. Tarom a anunţat anterior că mizează, pentru acest an, pe un număr de pasageri de aproape două milioane şi venituri din exploatare de 404 milioane de dolari, rezultate similare celor de anul trecut.

Compania intenţionează să treacă pe profit în acest an, estimând un câştig brut de 760.000 lei, după ce în 2008 a avut pierderi de 14,89 milioane lei.
 
  Mediafax

×
Subiecte în articol: economic milioane