x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BANI PENTRU CAMPANIE/Buget cu 50% mai mare pentru Băsescu

BANI PENTRU CAMPANIE/Buget cu 50% mai mare pentru Băsescu

de Daniela Ivan    |    12 Feb 2009   •   00:00
BANI PENTRU CAMPANIE/Buget cu 50% mai mare pentru Băsescu

În plină criză financiară, preşedintele Băsescu beneficiază de un buget cu aproape 50% mai mare decât anul trecut. Guvernul Boc a alocat Preşedenţiei 48.817.000 de lei, bani care se duc atât în creşteri salariale pentru angajaţi, cât pentru plata vizitelor în străinătate şi în ţară ale preşedintelui.



Criza nu va fi resimţită la Palatul Cotroceni. Premierul Boc a avut grijă de bunăstarea şefului statului care va beneficia, în an electoral, de un buget umflat cu 50% faţă de anul trecut. Proiectul de buget care a ajuns în Parlament prevede pentru Instituţia Preziden­ţială cheltuielile generale mai mari cu 46,61% faţă de anul trecut. Concret, Pre­şedenţia va avea de cheltuit în acest an 48.817.000 de lei, faţă de 33.297.000 de lei, în 2008. O parte din banii suplimentari se va duce în fondul de salarii, altă parte în deplasările în ţară şi străinătate ale delegaţiilor prezidenţiale. Nici fondul de protocol şi cel necesar întreţinerii Palatului Cotroceni nu au fost uitate pentru că şi la aceste capitole de cheltuieli există creşteri importante faţă de 2008.

CREŞTERI SALARIALE
Reducerile cu 20% ale cheltuielilor de personal anunţate de premierul Boc nu se regăsesc în bugetul preşedinţiei. Dacă de la bugetarii de rând, premierul are pre­tenţia să-şi diminueze cheltuielile de personal, pentru Palatul Cotroceni su­mele alocate sunt cu 19,23% mai mari faţă de anul trecut. Cea mai mare creştere de 180% este alocată sporurilor pentru condiţii de muncă, nedetaliate în proiectul de buget. Un colaborator apropiat al lui Băsescu, Emil Boc ştie exact care sunt condiţiile de muncă alături şeful statului şi ca atare nu s-a sfiit să-i motiveze financiar pe ceilalţi oameni ai preşedintelui. Personalul de la preşedenţie benefiază de şase tipuri de sporuri diferite: ve­chi­me în muncă (25%), salariu de merit (15%), in­dem­nizaţie de conducere (55%), spor pentru titlu ştiinţific de doctor (15%), spor pen­tru ore suplimentare (25%-100%), spor de confidenţialitate (15%). Plus premii, prime de vacanţă şi stimulente. În con­diţiile în care, Preşedenţia şi-a alocat sume reduse pentru salariile de merit (mi­­nus 62,26% faţă de anul trecut), ore su­plimentare (minus 76%), prima de va­canţă (minus 67,3%), fond de premii (mi­nus 8,26%) rezultă că grosul banilor se vor duce în sporurile pentru condiţii de muncă şi alte sporuri (nedetaliate nici acestea în buget). Deci, banii se vor duce probabil în faimoasele suplimente la sa­la­riu care se dau pe criterii subiective. Al­te majorări mari sunt cuprinse la capito­lul salarii de bază care vor creşte în medie cu 25,48% şi la indemnizaţiile de conducere care beneficiază de o creştere de 12,51%.

BANI PENTRU DEPLASĂRI
Dacă ne luăm după datele din buget, preşedintele are de gând să circule mult prin ţară şi străinătate în acest an electo­ral. Băsescu beneficiază de un fond pentru deplasări în străinătate cu 3.155.000 de lei mai mult decât anul trecut, ceea ce reprezintă un plus de 50%. Acest surplus ar putea fi folosit şi pentru susţinerea unor campanii electorale pentru românii din Spania sau Italia, după modelul pe care l-a experimentat când a fost suspen­dat. Preşedintele va avea bani să se plim­be fără restricţii dacă avem în vedere că are un buget mai mare decât al întregului Parlament la un loc. Senatorii şi deputaţii beneficiază de un buget pentru deplasări externe de 7.680.000 de lei  faţă de 9,3 mi­lioane de lei, cât are la dispoziţie pre­şe­­dintele. Şi suma destinată deplasărilor prin ţară a fost mărită de la 849.000 de lei la 1.000.000 de  lei. Corespunzător sunt prevăzute creşteri de buget şi la capitolul carburanţi şi lubrefianţi cu 38,89%, de la 504.000 de lei la 700.000 de lei. Şi fondul destinat pieselor de schimb este şi crescut cu 193,33%, de la 30.000 de lei în 2008 la 88.000 de lei în 2009.

CURĂŢENIE ŞI ÎNTREŢINERE
Bugetul prezidenţial ne arartă că nici la capitolul Bunuri şi Servicii nu se prevăd reduceri de cheltuieli. Dimpo­trivă! Se pro­­pune o majorare a cheltuielilor pentru curăţenie cu 69,49%, adică se vor fo­lo­si detergenţi şi odorizante pentru WC de o calitate mult mai bună.

Nu numai că Palatul Cotroceni va mirosi mult mai frumos, dar va fi şi mai intens luminat şi în­că­lzit. Fondurile alocate pentru ilumi­na­re şi încălzire sunt suplimentate în acest an cu 54,23%. Obrazul subţire cu cheltuia­lă se ţine, aşa cum zice un vechi proverb românesc, aşa că şi cheltuielile de protocol s-au umflat în acest an de criză cu 39,02%.

 
 

×
Subiecte în articol: economic buget