x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banii de la UE, mai scumpi decât cei de la FMI

Banii de la UE, mai scumpi decât cei de la FMI

de Daniel Ionaşcu    |    28 Mar 2013   •   20:06
Banii de la UE, mai scumpi decât cei de la FMI
Dobânzile şi comisioanele către UE şi BIRD sunt de peste 20%, în condiţiile în care FMI ne dă banii la jumătate
Dobânzile şi comisioanele plătite pentru împrumuturile de la Uniunea Europeană şi BIRD sunt absolut umilitoare în comparaţie cu cât plăteşte ţara noastră către Fondul Monetar Internaţional (FMI), după cum reiese din graficele de rambursare trimise de către Guvern.

Jurnalul Naţional a calculat cât de scumpă este cu adevărat “centura de siguranţă” pe care România şi-a pus-o în 2009. Astfel, Ministerul de Finanţe are de rambursat din Trezorerie către FMI 2,217 miliarde de euro drept principal, la care se adaugă 236,76 milioane de euro ca dobânzi şi comisioane. Asta înseamnă procentual 10,68% per total. Şocante sunt, însă, nivelurile impuse de celelalte două instituţii finanţatoare. În cazul UE, la un împrumut de 5 miliarde de euro se plătesc dobânzi şi comisioane de 1,084 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 21,69%. Iar în cazul BIRD, pentru un miliard de euro, Trezoreria scoate încă 249,78 milioane de euro în contul dobânzilor şi comisioanelor. Procentul: 24,98%.

Ultima tranşă de la buget va fi dată FMI în 2015, către UE plăţile vor fi terminate în 2019, în vreme ce Banca Mondială va încasa ultimii bani în 2023. Pentru acest an, România trebuie să plătească în total către FMI 993 milioane euro, alţi 150,1 milioane vor fi direcţionaţi către UE, în vreme către către BM se vor trimite 20,5 milioane euro. Vârful de plată va fi în luna august, când o sumă de 164,4 milioane de euro vor fi trimise în conturile FMI.

Guvernul are bani şi pentru salarii, pensii şi tranşele către FMI, declara acum câteva zile Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget. “Nu numai că sunt bani pentru pensii şi salarii, sunt bani de pensii şi salarii mărite, dacă am mărit salariile cu 15% şi pensiile cu 4%, de la 1 ianuarie. În ceea ce priveşte tranşele pentru FMI, deja am plătit o tranşă pe 23 martie (de 122,1 milioane euro ­ n.r.) şi pe tot anul sunt 993 de milioane euro de plătit la FMI din care 952 milioane euro reprezintă principali şi diferenţa dobânzi. Toţi aceşti bani sunt prevăzuţi în buget, eşalonaţi lunar, martie, după aceea vin lunile mai, iunie, august, septembrie. Şi salariile şi pensiile şi tranşele FMI sunt prevăzute în buget, s-au plătit şi până acum, se plătesc şi în continuare”, a spus Voinea. Potrivit oficialului, execuţia bugetară la 2 luni este mai bună anul acesta decât anul trecut, în sensul că deficitul este mai mic şi nu există motive de îngrijorare. Bugetul general consolidat a înregistrat în primele două luni ale anului un deficit de 2,44 miliarde de lei, faţă de un deficit de 2,7 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Atât graficele, cât şi declaraţiile lui Voinea vin după ce preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, care este şi vicepreşedinte PNL, a declarat că “banii nu ajung” şi că ţara se află într-o situaţie “dezastruoasă”.

×
Subiecte în articol: imprumuturi externe