x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banii din Pilonul II au adus mai mult profit românilor decât depozitele bancare

Banii din Pilonul II au adus mai mult profit românilor decât depozitele bancare

14 Mai 2019   •   11:45
Banii din Pilonul II au adus mai mult profit românilor decât depozitele bancare
Sursa foto: Levente_Naghi/Getty Images/iStockphoto

Cei peste șapte milioane de români care contribuie la Pilonul II au câștigat mai mult în contul individual de pensie decât ar fi făcut-o dacă au fi ținut, timp de aproape 11 ani, banii într-un depozit bancar. Calcule exclusive arată că, un român care câștigă salariul mediu brut pe economie a strâns cu 1.597 de lei mai mult la Pilonul II, în comparație cu depozitele la termen ale băncilor comerciale.

În mai 2008, atunci când a fost înființat Pilonul II, salariul mediu brut pe economie era 1.623 de lei, iar contribuția la Pilonul II era de 32,5 lei pe lună. În 2008, contribuția la Pilonul II era de 2% din salariul brut. În 11 ani, leafa medie s-a triplat la 4.819 lei. Iar contribuția era, în aprilie, de 180,7 lei pe lună. Începând cu 1 ianuarie 2018, contribuția s-a micșorat de la 5,1%, cât era în decembrie 2017, la 3,75%, după trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Oficiali din Ministerul Muncii au explicat că, în cifră absolută, contribuțiile sunt aceleași, pentru că suma de referință din care se face calculul contribuției este mai mare. 
Astfel, din mai 2008 și până aprilie 2019, un român al cărui salariu brut nu l-a depășit pe cel mediu pe economie, a acumulat la Pilonul II o sumă netă, respectiv după ce au fost scăzute comisioane percepute de fondurile private care administrează Pilonul II, de 16.047 de lei. Este important de înțeles cum s-a ajuns la această cifră: astfel, suma brută contribuită este de 13.079 de lei. Însă rolul administratorilor Pilonului II este să investească banii în acțiuni pe Bursa de la București, titluri de stat (instrumente prin care statul român se împrumută) și alte tipuri de investiții sigure. Scopul acestor plasamente este să înmulțească banii românilor. La rândul lor, fondurile de pensii private percep un comision pentru că administrează și investesc aceste sume. În cazul calculului de mai sus, profitul net, după ce toate cheltuielile de administrare sunt eliminate, este de 2.968 de lei.  Dobânda medie, care în cazul fondurilor de pensii private se numește randament, a fost, pe toată durata de funcționare a sistemului de pensii private, de circa 8%, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). „Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) şi până la finele anului 2018 a fost de 127,1%, adică un randament mediu anualizat de 8,03% pentru toată perioada de funcţionare a Pilonului II”, se arată într-un comunicat de presă trimis, recent, de APAPR. 

Depozite versus Pilonul II

Când ne uităm la depozitele bancare și evoluția dobânzilor în ultimii aproape unsprezece ani, câștigurile se înjumătățesc. Dacă, același român ar fi pus lunar această sumă într-un depozit la termen cu scadență peste doi ani, ar fi avut un câștig net de 1.370 de lei și un total acumulat de 14.449 de lei. Mai exact, ar fi pus deoparte tot 13.079 de lei, însă dobânzile i-ar fi adus un profit mult mai mic. Potrivit unor calcule exclusive realizate pe baza cifrelor publicate de Banca Națională, în perioada februarie 2008- februarie 2019, dobânda medie pentru depozitele bancare la termen cu scandeță peste doi ani este de 4,59%. În luna februarie a acestui an, dobânda pentru acest tip de depozit era de 1,42%, în timp ce maximul acordat de bănci pentru acest tip de economisire a fost în ianuarie 2009, când acestea ofereau o dobândă de 13,92% pentru banii plasați de românii persoane fizice. 

Românii vor pensie privată

Cel mai recent studiu realizat de APAPR arată că un milion de români au 10.000 de lei în cont şi nu ştiu de ei.

Potrivit sondajului, la 11 ani de la lansarea sistemului de pensii private obligatorii, românii au încredere în Pilonul II, îşi cunosc drepturile şi sunt conştienţi că toate contribuţiile lor contează pentru dezvoltarea economiei.

Datele reies din primul studiu sociologic naţional care a evaluat atitudinile şi percepţiile cu privire la Pilonul II de pensii, realizat la solicitarea Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, de către compania de cercetare ISRA CENTER.

Conform studiului, 86% dintre români ştiu de existenţa Pilonului II şi cunosc în mare măsură drepturile lor de participanţi la Pilonul II. Dintre aceştia, 7 din 10 sunt conştienţi de faptul că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II sunt proprietatea lor şi că acestea sunt garantate prin lege. De asemenea, 5 din 10 înţeleg că toate contribuţiile la Pilonul II contează pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar şi că aceşti bani pot fi lăsaţi moştenire în eventualitatea unui eveniment nefericit apărut înainte de vârsta legală de pensionare.

De asemenea, Pilonul II este perceput drept un instrument de economisire transparent şi se bucură de încredere în rândul populaţiei. 55% dintre participanţii la studiu au declarat că au încredere că administratorii fondurilor de pensii investesc optim contribuţiile lor.

Pilonul II are nevoie de predictibilitate și stabilitate. O campanie realizată cu sprijinul Romanian Business Leaders, Coaliția pentru Dezvoltarea României și Camera de Comerț Americană în România pentru susținerea Pilonului II. Detalii pe: www.pilonuldoi.ro

Antena3

×
Subiecte în articol: Pilonul II