x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banii pentru BCR vin in aprilie

Banii pentru BCR vin in aprilie

de Daniela Ivan    |    25 Ian 2006   •   00:00
Banii pentru BCR vin in aprilie

Banii de la BCR, circa 3,75 miliarde de euro, vor sosi in Romania dupa luna aprilie. Venirea lor este conditionata de o serie de formalitati pe care partea romana trebuie sa le indeplineasca.

Banii pentru preluarea BCR de Erste Bank ar putea fi virati in trei luni si jumatate. Insa, inainte de transmiterea celor 3,75 miliarde de euro oferite de Erste in contul escrow, partea romana trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, potrivit unor surse apropiate discutiilor. Intre timp, si banca austriaca trebuie sa faca rost de bani, finalizand actiunea de lansare de actiuni.

CONDITII. Trei probleme pot sa amane sosirea banilor. Reprezentantii Erste doresc sa primeasca acceptul pentru preluarea indirecta a BCR Asigurari sau BCR Asset Management din partea autoritatilor de supraveghere si reglementare din domeniu.

Austriecii mai doresc ca Adunarea Generala a Actionarilor BCR sa voteze ca renunta la prevederea statutara prin care deciziile importante sunt adoptate cu o majoritate de 75% din voturi. Aceasta sedinta AGA va avea loc cel mai tarziu la sfarsitul lunii februarie.

Ultimul hop este avizul Consiliului Concurentei, care trebuie sa se pronunte asupra eventualului ajutor de stat reprezentat de despagubirile platite de stat in contul datoriilor Bancorex.

Contractul de privatizare al BCR va fi publicat pe pagina de internet a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului dupa data de 25 ianuarie, dupa lansarea de actiuni prin care banca austriaca va aduna fondurile necesare platii actiunilor care vor fi subscrise. Data-limita fiind 26 ianuarie.

PRECAUTIE. Manfred Wiemer, director executiv al Erste Bank, si Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), supravegheaza toate operatiunile si deciziile managementului actual al BCR pana la preluarea efectiva a bancii. Mai mult, partea romana s-a angajat sa acopere eventualele pierderi ale BCR de pana la 150 de milioane de euro, provenite din operatiuni care nu au fost inscrise in datele puse la dispozitia ofertantilor. In cazul unor pierderi mai mari de 300 de milioane de euro, Erste se poate retrage fara nici un fel de penalitati.

FINANTARE
"Raspunsul actionarilor a fost extrem de pozitiv, aratand totodata increderea de care ne bucuram pe pietele de capital. Asta ne-a facut sa ramanem increzatori ca putem efectua o crestere de capital de aceasta dimensiune" - Andreas Treichel, presedintele executiv al Erste Bank

×
Subiecte în articol: economic