x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banii pentru dezvoltarea staţiunlor balneo

Banii pentru dezvoltarea staţiunlor balneo

de Cristian Anton    |    17 Feb 2019   •   20:36
Banii pentru dezvoltarea staţiunlor balneo

Statul va acorda ajutoare de până la 200.000 de euro pentru fiecare investiţie privată în staţiunile balneare în perioada 2019-2020, circa 100 de beneficiari fiind estimaţi că vor aplica pentru această schemă de minimis. Bugetul total alocat acestui program menit să modernizeze şi să dezvolte staţiunile balneare este de 130 de milioane de euro pe an.

 

Guvernul a aprobat schema de minimis pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare, ce prevede acordarea de până la 200.000 de euro pentru fiecare investiţie. Potrivit Executivului, schema de minimis constă în acordarea unui ajutor nerambursabil, respectiv grant, în proporţie de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, până la maxim 200.000 de euro, pentru cheltuielile ce vizează activităţi economice.

 

În proiectul de buget pentru anul 2019, pentru această măsură, s-au propus credite de angajament de 400 milioane lei şi credite bugetare de 80 milioane lei. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză este iniţiatorul, furnizorul și administratorul schemei de minimis.

Programul va fi implementat din acest an şi se va derula până pe 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire, Guvernul estimând la 100 numărul de beneficiari anual.

Care sunt cheltuielile eligibile

Cheltuielile considerate eligibile sunt cele legate de construcţia, extinderea, reabilitarea de capacităţi turistice de alimentaţie publică şi cazare, a capacităţilor de tratament balnear pe are respectivele societăţi comerciale le deţin, precum şi a obiectivelor de sănătate, culturale, sportive şi de agrement din stațiunile balneare, achiziţia de mobilier şi aparatură medicală specifică tratamentelor balneare, achiziţia de mijloace de transport persoane utilizabile exclusiv în scopuri turistice, realizarea de centre de informare turistică şi dotarea acestora, cheltuieli privind pregătirea profesională a persoanelor cu calificări în domeniul HORECA, a persoanelor cu pregătire medical-sanitară, precum şi cheltuieli pentru locurile de muncă nou create pentru personalul cu pregătire medical-sanitară. 
 

Explicaţie foto

Guvernul pune la bătaie 130 de milioane de euro pe an pentru reabilitarea turismului balnear
 

×