x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bank of Cyprus închide sucursala de la Bucureşti. ATM-urile băncii vor funcţiona iar retragerile de la bancomate nu sunt limitate în România

Bank of Cyprus închide sucursala de la Bucureşti. ATM-urile băncii vor funcţiona iar retragerile de la bancomate nu sunt limitate în România

de Daniela Ivan    |    01 Apr 2013   •   19:26
Bank of Cyprus închide sucursala de la Bucureşti. ATM-urile băncii vor funcţiona iar retragerile de la bancomate nu sunt limitate în România

 Bank of Cyprus închide pentru o săptămână sucursala din România, inclusiv vele 12 agenţii ale acesteia, pentru a identifica o soluţie de vânzare, a anunţat Banca Centrală a Republicii Cipru. Decizia se aplică începând de ieri, dar clienţii pot retrage bani de la bancomate, acestea fiind alimentate cu bani, potrivit băncii.
"Banca Centrală a Republicii Cipru, în calitatea sa de autoritate de supraveghere şi rezoluţie, a decis suspendarea operaţiunilor din România ale BoC pentru o perioadă de o săptămână, începând de astăzi, 1 aprilie 2013, în conformitate cu Legea 17/2013 din Republica Cipru, în vederea identificării unei soluţii de vânzare a acesteia. BNR a fost notificată în acest sens", se arată în comunicatul Bank of Cyprus România.
Documentul mai arată că până la redeschiderea sucursalei şi agenţiilor acesteia din România, clienţii pot folosi reţelele de ATM, iar pentru necesităţi deosebite "sunt invitaţi" să contacteze call-center-ul sucursalei de la Bucureşti.
Bank of Cyprus deţine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc, iar Marfin România diferenţa până la 1,3%. Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a declarat că decizia de închidere temporară a sucursalelor din România nu este un motiv de panică, iar banii deponenţilor sunt în siguranţă. Acesta a mai precizat că retragerile de la bancomatele din România nu sunt limitate.

Depozitele sunt garantate
Toate depozitele de maximum 100.000 euro depuse de clienţii din România sunt garantate de către fonduri de garantare din Cipru pentru că Bank of Cyprus deţine la Bucureşti o sucursală şi nu o bancă românească, cum este Marfin România, bancă al cărei acţionar majoritar este Popular Bank of Cyprus. Prin urmare, depozitele de la Marfin România sunt garantate de către schema de garantare din România, iar cele de la sucursala din România a Bank of Cyprus de către schema de garantare din Cipru. Totodată, nici depozitele care depăşesc 100.000 de euro şi care sunt depuse la sucursala din România nu vor fi taxate. Bank of Cyprus a anunţat printr-o notă transmisă sucursalelor şi filialelor din străinătate că decizia de taxare a depozitelor mai mari de 100.000 de euro va fi aplicată numai pentru depozitele constituite în Cipru. În schimb, deponenţii din Cipru ai Bank of Cyprus ar putea suporta pierderi de până la 60%, potrivit băncii centrale cipriote. Decizia Ciprului de a impune pierderi titularilor depozitelor de peste 100.000 de euro, în schimbul acordului de finanţare de 10 miliarde de euro cu creditorii internaţionali, a agitat pieţele financiare săptămâna trecută. Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a declarat că hotărârea Ciprului de a impune pierderi deponenţilor celor mai mari bănci din ţară nu stabileşte un precedent pentru regiunea euro. "Cipru este un caz special, din cauza mărimii, structurii şi caracteristicilor sectorului financiar", a arătat oficialul european, citat de Bloomberg.

Scandal în Cipru
Ziarele din insulă au relatat că unele companii ce aparţin rudelor preşedintelui cipriot Nicos Anastasiades au transferat zeci de milioane de euro din bancă, în perioada 12-13 martie, adică cu câteva zile înainte de decizia Eurogrup de a institui taxa asupra depozitelor bancare. Potrivit cotidianul cipriot Haravgi, tribuna partidului de opoziţie comunist AKEL, preluat de numeroase mass-media din Grecia, o companie care aparţine unor rude ale lui Nicos Anastasiades a cerut achitarea anticipată a cinci poliţe bancare Laiki în sumă de 21 milioane de euro şi a transferat banii la Londra. În schimb, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a dezminţit aceste informaţiii, informează site-ul grec ekathimerini.com.

×