x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu: Aurul din rezerva BNR s-a vândut pentru a se plăti salarii şi pensii. BNR: Nici vorbă!

Băsescu: Aurul din rezerva BNR s-a vândut pentru a se plăti salarii şi pensii. BNR: Nici vorbă!

01 Sep 2011   •   06:30
Băsescu: Aurul din rezerva BNR s-a vândut pentru a se plăti salarii şi pensii. BNR: Nici vorbă!

In timpul intalnirii pe care presedintele Traian Basescu a avut-o, la Rosia Montana, cu opozantii proiectului minier Gold Corporation, presedintele Fundatiei Culturale Rosia Montana, Zeno Cornea, i-a sugerat sefului statului sa il intrebe pe guvernatorul BNR despre ce s-a intamplat cu aurul din 'visteria tarii', care ar fi scazut de la 296,5 tone in 1989, la 103 tone in prezent.

'Hai sa discutam despre Rosia Montana, ca pot sa va spun ca s-au vandut. S-au vandut ca sa se plateasca salarii si pensii', a raspuns presedintele.

Intr-o interventie la Realitatea TV, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a dezmintit spusele sefului statului. 'Dupa '89 si pana acum, Romania nu a vandut un gram de aur', a asigurat Vasilescu. Apoi a explicat: 'Discutia pleaca de la o cifra inexacta. Ca in '89 Romania ar fi avut peste 200 de tone de aur. Romania a avut cea mai mare rezerva de aur in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial: 240 de tone. Dupa ce rezerva a fost readusa in BNR, am fost nevoiti sa vindem din rezerva de aur pentru a plati datoriile de razboi. Ceausescu, in vremea lui, a vandut si el aur in contul datoriei externe. In '89, Romania a intrat cu 60 de tone de aur, nu cu 295 de tone. De atunci, Romania a cumparat continuu aur pana in pragul anului 2000 si s-a ajuns la rezerva de 104 tone aur. S-a mai dat ceva aur in baza unor hotarari judecatoresti pentru cei care au fost deposedati de comorile lor in mod abuziv inainte de '89. S-a ajuns la 103,7 tone, cate sunt acum'.

Consilierul prezidential Valeriu Turcan a precizat ca 'presedintele a fost imprecis in exprimare si regreta acea imprecizie'. 'Presedintele stia ca, la un moment dat, Romania a avut peste 240 de tone de aur si, in contextul discutiilor de la Rosia Montana si al cifrei vehiculate de unul dintre participanti, s-a produs o confuzie, presedintele plecand de la premisa de buna-credinta a persoanei care a prezentat informatia'.

×