x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu - Legea Camerelor de Comerţ, inapoi la Parlament

Băsescu - Legea Camerelor de Comerţ, inapoi la Parlament

de Daniela Ivan    |    05 Iul 2007   •   00:00
Băsescu - Legea Camerelor de Comerţ, inapoi la Parlament
Sursa foto: DRAGOS ROBATZCHI/

Preşedintele Traian Băsescu a trimis ieri Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii Camerelor de Comerţ. Motivul indicat de preşedinte in scrisoarea adresată forumului legislativ este că eliberarea informaţiilor in mod gratuit de la Registrul Comerţului către camerele de comerţ este excesivă, incalcă alte legi şi stabileşte inechităţi faţă de alte categorii de persoane.

Â

MOTIVE. Preşedintele afirmă in cererea de reexaminare că art. 48 al Legii Camerelor de Comerţ vine in contradicţie cu art. 4 alin 2 din Legea nr. 26/1990, privind Registrul Comerţului, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede că "Oficiul Registrului Comerţului este obligat să elibereze, pe cheltuiala persoanei care a făcut cererea, copii certificate de pe inregistrările efectuate in registru şi de pe actele prezentate, precum şi informaţii despre datele inregistrate in Registrul Comerţului şi certificate constatatoare că un anumit act sau fapt este ori nu este inregistrat", se arată in comunicatul de presă remis de Preşedinţie. In plus, Traian Băsescu atrage atenţia parlamentarilor că Legea Camerelor de Comerţ in prevederile actuale eludează legea privind protecţia datelor cu caracter personal, intrucăt nu se prevede in cazul utilizării informaţiilor primite de la Camerele de Comerţ solicitarea unui aviz de utilizare şi de stocare a acestora de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu caracter personal.

O nouă modificare a Legii Camerelor de Comerţ a fost adoptată in luna mai de Camera Deputaţilor, la iniţiativa PSD. Doar democraţii şi conservatorii s-au opus acestei legi. Deputaţii au renunţat la amendamentul cel mai contestat, conform căruia patrimoniul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) să treacă din administrarea Ministerului Justiţiei către camerele de comerţ judeţene.

×