x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCE nu intenţionează să intervină în criza din Italia

BCE nu intenţionează să intervină în criza din Italia

31 Mai 2018   •   07:56
BCE nu intenţionează să intervină în criza din Italia

Banca Centrală Europeană (BCE) urmăreşte cu atenţie evoluţiile de pe piaţă care au legătură cu criza politică din Italia dar nu vede niciun motiv pentru a interveni la acest moment, au declarat joi mai multe surse din apropierea acestui dosar.

 

Speculaţiile cu privire la o intervenţie a BCE s-au intensificat în condiţiile în care partidele politice din Italia nu au reuşit să formeze un Guvern iar investitorii se tem ca noile alegeri anticipate să nu se transforme într-un referendum cu privire la apartenenţa Italiei la zona euro.

Cu toate acestea, trei responsabili au declarat că BCE nu intenţionează să intervină pentru că indicatorii nu arată pentru moment semne de stres în rândul băncilor iar BCE nu are nici instrumentele şi nici mandatul pentru a rezolva ceea ce este practic o criză politică. Costurile la care se împrumută Italia sunt la mai puţin de jumătate decât erau în timpul crizei datoriilor din 2010-2012, depozitele bancare sunt stabile şi nu există semne de tensiuni pe piaţa interbancară, au precizat sursele.

"Nicio bancă centrală nu ar interveni după evenimentele din câteva zile", a spus unul din responsabili pentru Reuters. "Nu am ajuns încă la momentul în care să începem să ne îngrijorăm cu privire la depozitele bancare şi sper că nici nu vom ajunge acolo", a spus un alt responsabil.

Pe ansamblu, indicatorii financiari arată o imagine diferită faţă de cea din vara anului 2012, când preşedintele BCE, Mario Draghi a fost forţat să intervină pentru a pune capăt turbulenţelor de pe piaţă care scoteau ţări precum Italia de pe pieţele de obligaţiuni şi afectau băncile.

×
Subiecte în articol: bce italia criza interventie baca centrala