x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Belgieni mici cu gânduri mari pe aripile vântului

Belgieni mici cu gânduri mari pe aripile vântului

15 Ian 2010   •   00:00
Belgieni mici cu gânduri mari pe aripile vântului
Sursa foto: REMY GABALDA/AFP

Compania belgiană Electrawinds va investi în următorii ani circa 200 de milioane de euro în proiecte energetice neconvenţionale din România, constând în parcuri eoliene, o centrală pe biomasă şi energie solară.



În ţara noastră, Electrawinds deja dezvoltă o mică fermă eoliană cu o capacitate de 3 MW şi plănuieşte construirea de mori de vânt cu o capacitate totală de 60 MW în regiunea Constanţa, din Dobrogea. Aceasta este o investiţie estimată la 110 milioane de euro. Un proiect mai mic, de 15 MW, este dezvoltat lângă Hunedoara. Acesta valorează 18 milioane de euro. Compania vrea şi construirea unei centrale pe biomasă de 20 MW la Braşov. "Investiţia depinde de tehnologia pe care o vom folosi, dar va fi de aproximativ 80 de milioane de euro", a spus Jan Dewulf, directorul de dezvoltare al companiei. Concomitent, firma deja lucrează la instalarea a 15 MW în capacităţi de producere a energiei electrice din energie solară.

PENTRU UN AER CURAT
România trebuie să îndeplinească din acest an o cotă impusă de Uniunea Europeană şi asumată de statul nostru. Astfel, pentru electricitate avem o ţintă de 33% din consum, care să provină din surse considerate verzi. Ţara noastră are avantajul că energia produsă în hidrocentralele mari este considerată tot verde, iar Hidroelectrica asigură în medie 28% din total, în funcţie de prezenţa secetei sau nu.

Compania belgiană doreşte investirea a 500 de milioane de euro în energie regenerabilă în România şi Bulgaria prin construirea a 200-250 MW de capacităţi de generare în cele două state. "Acesta este scopul, iar investiţia va fi de aproximativ 500 de milioane de euro", a mai declarat Jan Dewulf într-un interviu pentru SeeNews.

BULGARII NE-AU DEPĂŞIT
România are ferme eoliene totalizând 7 MW, iar estimările arată că la finele acestui an vor fi puse în funcţiune turbine care însumează 200 MW. Bulgaria are deja instalate capacităţi de 330 MW, scrie SeeNews.

×
Subiecte în articol: proiect energie energie eoliana