x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Benzina produsă din gaze naturale, alternativa la petrol

Benzina produsă din gaze naturale, alternativa la petrol

de Daniel Ionaşcu    |    09 Noi 2011   •   21:00
Benzina produsă din gaze naturale, alternativa la petrol

Masinile vor consuma in curand carburanti produsi din... gaze naturale. Cu litrul de benzina saltand catre noi maxime sI cu barilul de titei avantandu-se spre noi cresteri pe bursele internationale din cauza cererii puternice din Asia, atat soferii cat sI companiile din domeniu incep sa caute alternative la petrol, mai ales ca estimarile arata ca se va termina in 50 de ani.

Desi toata lumea promoveaza energiile regenerabile sI masinile electrice, din cauza preturilor foarte mari ale acestora solutia salvatoare vine de unde nu ne asteptam: gazele naturale.
O firma, pe numele sau Carbon Sciences, a dezvoltat o tehnologie care transforma gazele naturale in combustibili lichizi pentru autoturisme prin amestecul cu dioxid de carbon, scrie MarketWatch. Noua tehnologie se cheama GTL (de la 'gas to liquid' -nr ) sI este diferita de traditionalul GPL, care este gaz petrolier lichefiat.

Viabilitatea comerciala a tehnologiei a fost demonstrata de unele dintre cele mai mari grupuri de petrol sI gaze din lume. Dupa ce a investit 19 miliarde de dolari intr-o uzina de GTL in Qatar, creand pe parcurs 52.000 de locuri de munca, gigantul Royal Dutch Shell a anuntat primele livrari in data de 13 iunie 2011. Numita Pearl GTL, uzina de productie este capabila sa produca 260.000 de barili pe zi in produse echivalente carburantilor traditionali folosind gaze naturale in loc de titei. Potrivit Shell, Pearl GTL va produce indeajuns combustibil pentru a fi folosit de 160.000 de masini zilnic sI indeajuns ulei sintetic pentru a realiza anual lubrifianti pentru 225 de milioane de autoturisme.

Mai recent, in septembrie, Sasol – un conglomerat energetic sI chimic din Africa de Sud – a anuntat un planu de a construi in SUA prima uzina GTL in Louisiana pentru a produce noul combustibil. Proiectul va costa 10 miliarde de dolari sI va crea 5.000 de locuri de munca directe sI indirecte.

Zilele petrolului ieftin au trecut sI ne asteapta era gazului natural, spune Byron Elton, directorul executiv al Carbon Sciences. Consensul in sectorul energetic este ca preturile la petrol vor ramane mari iar cele la gazele naturale vor ramane joase, ducand catre un viitor lucrativ pentru noua tehnologie. Estimarile arata ca resursele globale de gaze naturale recuperabile sunt indeajuns pentru 250 de ani.

Fara sa schimbi masina
O uzina GTL tipica are trei componente: producerea de gaze sintetice din convertirea gazelor naturale; procesarea acestora sI convertirea lor in hidrocarburi; sI transformarea hidrocarburilor nou-obtinute in combustibili fosili precum benzina, motorina si kerosen. Cel mai scump element din acest cartusel este cel de creare a gazelor sintetice.

Tehnologia Carbon Sciences permite producerea de gaze sintetice prin reactia gazelor naturale cu dioxidul de carbon, in locul folosirii de oxigen sI abur. Solutia va permite realizarea de uzine medii sI mici GTL. Azi, Carbon Sciences a anuntat ca tehnologia este disponibila pentru licentiere industriei de gaze naturale. Gazele naturale traditionale nu pot fi folosite direct in alimentarea autovehiculelor deoarece este necesara restructurarea intregii infrastructuri din transporturi, de la stocare, transport, motoare, norme de siguranta.

Gazele de sist, eliberarea de sub 'talpa' Gazprom
In SUA pretul gazelor naturale a scazut foarte mult datorita introducerii unor tehnologii care sa acceseze gazele de sist, ce anterior erau scumpe de exploatat. Exploatarea acestora a inregistrat un boom in ultimii ani iar o serie de analisti estimeaza deja ca gazele de sist ar putea fi jumatate din productia de gaze naturale din America de Nord din 2020. Dandu-si seama de potential, companiile americane au trecut Oceanul sI au inceput sa caute gaze de sist in Europa. Chevron are deja astfel de proiecte in Polonia, dar sI in Romania, in vreme ce Shell cauta aceeasi marfa in Ucraina.

Tehnologia gazelor de sist a facut SUA cel mai mare producator de gaze din lume si a ieftinit preturile pentru consumatori, ameninta suprematia Gazprom in Europa de Est, inclusiv Romania, potrivit unei analize Bloomberg.
Potrivit unui raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration, Romania Ungaria sI Bulgaria au impreuna rezerve recuperabile de gaze de sist de 19 trilioane de metri cubi, in vreme ce Polonia are 187 trilioane de metri cubi. SI alte tari europene au rezerve imense, precum Franta, cu 180 trilioane de metri cubi.

Potential foarte mare il mai au SUA (862 trilioane de metri cubi), China (1.275 trilioane metri cubi), Mexic (681 trilioane mc), Argentina (774 trilioane mc) sI Africa de Sud (455 trilioane).

Presedintele american, Barack Obama, a oferit, in prima sa vizita oficiala in Polonia, efectuata in luna luna mai, expertiza privind tehnologia de extractie a gazului de sist. Polonia estimeaza ca productia ar putea incepe in 10 ani.

×