x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BERD: Transelectrica nu poate prelua în reţea decât 2.000 MW eolieni, jumătate din cât estima

BERD: Transelectrica nu poate prelua în reţea decât 2.000 MW eolieni, jumătate din cât estima

de Daniel Ionaşcu    |    28 Feb 2012   •   10:51

Reteaua de transport a electricitatii poate prelua productia a cel mult 2.000 MW instalati in centrale eoliene, reprezentand jumatate din nivelul estimat de operatorul de sistem Transelectrica, a declarat Louis Borgo, Senior Banker in Departamentul Power and Energy Department al BERD.

"Am facut un studiu de fezabilitate pentru a vedea cate centrale eoliene poate prelua reteaua de transport in Romania. Reteaua nu poate prelua mai mult de 2.000 MW, doar daca se fac investitii substantiale. Transelectrica apreciaza ca poate primi in retea 4.000 MW. Trebuie sa intelegem ca investitiile sunt esentiale pentru a garanta siguranta retelelor", a declarat Borgo, la un seminar.

Transelectrica estimeaza ca in situatia actuala si fara investitii suplimentare poate prelua in retea o capacitate de circa 4.000 MW in centrale eoliene.

Capacitatea instalata de productie a energiei eoliene ajungea la sfarsitul anului trecut la aproximativ 1.000 MW iar la finele acestui an este preconizata dublarea.

Contracte de 8.700 MW, cereri de 30.000 MW

Borgo a adaugat ca in prezent exista contracte de racordare la reteaua de transport pentru 8.700 MW instalati in capacitati eoliene. De asemenea, legea energiei regenerabile nu este complet finalizata, iar asta creaza "temeri" unor investitori.

"Legea de sprijin a energiilor regenerabile nu este complet finalizata si asta sperie pe unii investitori", a spus Borgo.

Compania de stat anunta anterior ca exista cereri de racordare la sistem pentru 30.000 MW, aproape dublu fata de sistemul energetic actual. Romania sprijina energiile regenerabile prin acordarea de certificate verzi pentru fiecare MWh produs si livrat din surse eco, schema totalizand subventii totale de 10 miliarde de euro. Pentru un MWh produs in morile de vant sunt acordate doua certificate verzi. Pretul acestora variaza intre 27 si 55 de euro, dar din cauza deficitului de oferta e mai mereu aproape de maxim.

Companiile din industrie au anuntat ca certificatele verzi, impreuna cu cele de emisii, au majorat costurile cu 10-20%. Alro s-a plans ca aceste scumpiri cresc costurile de productie.

Piata certificatelor verzi ar urma sa se tripleze in 2012 si sa treaca de 300 milioane de euro, ca urmare a avansului puternic al productiei de electricitate din surse regenerabile.

×
Subiecte în articol: berd Transelectrica energie eoliana