x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bilanțul arbitrajului instituționalizat din România

Bilanțul arbitrajului instituționalizat din România

de Diana Scarlat    |    08 Mar 2018   •   17:00
Bilanțul arbitrajului instituționalizat din România

Din septembrie 2014, românii au alternativa Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat. Costurile sunt la jumătate față de cele din instanțele statului, iar un proces poate dura între două săptămâni și șase luni, în loc de trei-patru ani. Sâmbătă, 10 martie, Asociația de Arbitraj Instituționalizat își va prezenta bilanțul, în cadrul unui eveniment organizat în județul Dâmbovița, la care și-au anunțat participarea circa 100 de arbitri ai Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, din toate zonele țării.

 

Seria evenimentelor va începe cu analiza activității desfășurate de Asociația de Arbitraj Instituționalizat în anul 2017. În cadrul ședinței de bilanț vor fi evidențiate rezultatele obținute în perioada de referință și vor fi analizate cauzele care au condus la nerealizarea unor obiective ale anului trecut. Arbitrii prezenți la activitate vor discuta Strategia de dezvoltare a asociației și vor stabili Pogramul de activitate pentru anul 2018. Evenimentul va continua cu Ceremonia depunerii Jurământului de către o nouă serie de arbitri a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, festivitate care va avea loc începând cu ora 14.00, în incinta Ansamblului Monumental ”Curtea Domnească de la Potlogi”, în fața Palatului Brâncovenesc, din localitatea Potlogi, județul Dâmbovița. La eveniment alături de arbitri vor participa oficialități locale, reprezentanții unor profesii juridice și familiile celor care vor depune jurământul de primire în profesia de arbitru.

 

Ceea ce oferă în primul rând arbitrajul instituționalizat, spre deosebire de tribunalele clasice, este celeritatea și diminuarea costurilor. Părțile care se judecă au libertatea de a-și alege arbitrii care vor judeca respectiva cauză și nu sunt puși pe drumuri mai mult decât este necesar, pentru că nu sunt chemați la mai mult de trei termene de judecată. Arbitrii sunt specialiști în Drept. Un alt mare câștig al funcținării acestei forme alternative de judecare a unora dintre cauze este scutirea statului român de amenzi la CEDO, pentru că tribunalele de arbitraj instituționalizat pot prelua o parte din cauzele judecate în instanțele statului, astfel încât judecătorii se pot concentra asupra rezolvării dosarelor complicate, ce necesită foarte mult timp de studiu.

 

“Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat poate aduce o multitudine de avantaje, atât pentru justițiabilul român, cât și pentru statul român. Printre avantajele pe care noi le oferim justițiabilor se numără celeritatea și costurile reduse. Timpul de soluționare a oricărei cauze este de cel mult șase luni, dar sunt situații în care se poate da o decizie chiar după două sau trei săptămâni, dacă părțile ajung la o înțelegere. De asemenea, sunt avantajoase costurile reduse, confidențialitatea și flexibilitatea procedurii. Noi putem da o hotărâre în cel mult șase luni, indiferent de tipul litigiului, dar, în situația în care părțile încheie o tranzacție sau un acord de mediere, noi putem pronunța hotărârea chiar și în două săptămâni”, explică Rodica Vlaicu, președintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat din România.

 

Printre cele mai importante obiective ale asociației se numără înființarea în condițiile legii pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat a unei instituții de arbitraj instituționalizat și organizarea activității acesteia; organizarea de cursuri de formare inițială și de perfecționare profesională continuă a arbitrilor; organizarea de seminarii, simpozioane, conferințe publice în vederea popularizării arbitrajului instituționalizat ca metodă alternativă de soluționare a conflictelor și colaborări cu organizații, instituții administrative, academice, persoane fizice și juridice din țară și străinătate.

De la înființare și până în prezent, asociația a participat,  în  calitate de membru al Confederației ”Patronatul Român”, la Comisia de Dialog Social constituită la nivelul Ministerului Justiției, a fost înscrisă pe lista ONG-urilor înregistrate la Camera Deputaților. De asemenea, în calitate de membru al Confederației Patronatul Român, cu reprezentativitate la nivel național, asociația are drept de inițiativă legislativă. Asociația a avizat în calitate de instituție de profil Standarul Ocupațional pentru profesia de ”Arbitru”. Au fost semnate protocoale de colaborare și parteneriate, dintre care menționăm pe cele încheiate cu, Confederația Patronatul Român, CECCAR Prahova, Universitatea Valahia din Târgoviște, Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România, Asociaţia Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, Biblioteca ”Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște, FEPAIUS, UGIR 1903, Colegiul Consilierilor Juridici și Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, Federația Organizațiilor Românești din Italia și cu Asociația Europeană ”Dimitrie Cantemir”.

 

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este o jurisdicție alternativă la instanța de judecată statală, cu caracter privat, care funcționează în mod permanent pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat, potrivit dispozițiilor art. 616 din Codul de Procedură Civilă. Tribunalul și-a deschis porțile în septembrie 2014, fiind abilitat să judece orice dispută de natură civilă, cu excepția cazurilor prevăzute de art. 542 din Codul de Procedură Civilă. Hotărârile pronunțate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt definitive și obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat și au forța probantă a unui înscris autentic. Hotărârea arbitrală nu poate fi supusă căilor de atac, ea poate fi desființată numai prin acțiune în anulare.

×