x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Biriş: Este important ca ideile bune din proiectul de modificare a Codului Fiscal să fie folosite

Biriş: Este important ca ideile bune din proiectul de modificare a Codului Fiscal să fie folosite

08 Sep 2016   •   15:08
Biriş: Este important ca ideile bune din proiectul de modificare a Codului Fiscal să fie folosite
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Prevederile cuprinse în proiectul de modificare a Codului Fiscal trebuie aplicate, dacă nu acum, în viitor, pentru că duc la simplificarea şi eficientizarea sistemului de taxare şi vor ajuta la normalizarea pieţei muncii, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş. 

'Poate că acum nu este cel mai potrivit moment pentru modificări mai de substanţă. Asta e o variantă de lucru. Nu tot proiectul trebuia să meargă într-o decizie, prin OUG. Se putea foarte bine ca o parte din el să meargă la Parlament ca proiect de lege. Important este ca ideile bune de acolo să fie folosite, să fie rafinate - chiar dacă nu acum - şi să ne fie tuturor mai bine cu ele', a explicat Biriş, la Digi24. 

Potrivit acestuia, proiectul nu a fost gândit să aducă mai mulţi sau mai puţini bani la buget ci a fost gândit să pună ordine şi să simplifice. 

'Nu pomenim în acest proiect de nicio creştere de contribuţii. Pentru angajaţi şi angajatori în niciun caz nu vorbim de creşteri de taxe. Nu înseamnă nici un leu în plus sau în minus la cost (angajator-n.r.) sau la net (angajat-n.r)', a mai spus Biriş. 

El a reamintit faptul că proiectul prevede, de fapt, mutarea contribuţiilor de sănătate şi de pensie de la angajator la angajat, pentru că toate acestea sunt în beneficiul angajatului, nu al angajatorului. 'Să renunţăm la această ipocrizie - contribuţiile angajatului, ale angajatorului. Toate sunt contribuţiile angajatului', a mai spus oficialul din Finanţe. 

Astfel, la angajat, contribuţia ar creşte de la 5,5% la 8,9% la sănătate şi de la 10,5% la 21,7%, însă aplicate asupra unei baze mai mari, pentru că proiectul mai prevede, la măsuri tranzitorii, modificarea brutului în consecinţă. Pe de altă parte, angajatorul nu mai suportă aceste contribuţii pentru angajat. 

Biriş a mai spus că, deşi nu prevede încasarea mai multor bani la buget, este necesar pentru a putea fi introdusă plafonarea bazei de calcul a tuturor contribuţiilor sociale. 

'Ca să poţi să plafonezi, trebuie să unifici bazele, ca să unifici bazele, sunt necesare aceste modificări. (...) Această simplificare ajută la normalizarea pieţei muncii şi va ajuta, pentru că trebuie implementată', a adăugat Biriş. 

Referitor la modul în care prevederile din proiect ar influenţa taxarea PFA, acesta a subliniat că 'trebuie să înţelegem că atunci când legea prevede pentru cineva o sarcină fiscală mai mică, altcineva trebuie să plătească'. 

'De 12 ani de când vorbesc în public despre legislaţie fiscală, vorbesc de lărgirea bazei de impozitare. Este foarte important să nu mai avem excepţii, pentru că erodează baza şi creează instabilitate. Dacă vom continua în acest fel vom avea categorii de privilegiaţi şi de oropsiţi sau şmecheri şi fraieri', a mai spus secretarul de stat. 

În plus, în cazul PFA, odată cu introducerea plafonării bazei de calcul a tuturor contribuţiilor sociale, 'lucrurile nu mai sunt la fel de clare, că plătesc în plus sau în minus, pentru că dacă obţine şi alte venituri, poate plăti mai mult sau mai puţin', a subliniat Gabriel Biriş. 

Conform profit.ro, care citează un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor. 

Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi profesiile libere. Pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. 

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a precizat însă, printr-un comunicat de presă, că nu are în vedere majorări de taxe şi impozite în acest an, iar singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale şi în favoarea activităţii economice. AGERPRES/

×
Subiecte în articol: gabriel biris