x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR a fost chemata sa amane leul greu

BNR a fost chemata sa amane leul greu

22 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
REACTIE - Bancherii si analistii cer lamuriri despre denominare Au mai ramas doar cinci zile pana ce comerciantii vor fi obligati sa afiseze preturile si in leul greu, iar din luna iulie, noii bani vor ajunge in buzunarele romanilor. O parte din bancheri si analisti economici atrag atentia ca BNR trebuie sa intervina urgent pentru ca lansarea leului greu sa fie una de succes.
DANIELA IVAN, VALI BLANARU

PRECIZARI. Guvernatorului Mugur Isarescu i s-au cerut lamuriri despre leul greu
Semnalul de alarma a fost tras de Consiliul Investitorilor Straini (CIS), care a solicitat BNR sa amane denominarea leului cu doua luni. Motivul? Nici pana acum BNR nu a elaborat normele de reglementare a operatiunii. "Suntem putin in criza de timp, trecerea la leul greu este o sarcina dificila. BNR nu a elaborat toate regulile de implementare pentru leul greu si de aceea credem ca amanarea cu doua luni ar fi buna pentru toti", a declarat Patrick Gelin, vicepresedintele CIS. Acesta detine in acelasi timp si functia de presedinte director general al BRD Societe Generale.

NECLARITATI. Mesajul transmis de bancher reprezinta un semnal de alarma. Surse din mediul bancar ne-au declarat ca nici pana la aceasta ora nu se cunosc o serie de proceduri tehnice legate de dubla afisare a preturilor. "Au mai ramas cateva zile, dar inca nu se stie cum vor fi afisate preturile, ce se va scrie pe eticheta, nu a spus nimeni oficial. Va trebui luata o decizie care sa fie aplicabila pentru toti cei care au obligatia sa afiseze preturi duale", au spus sursele citate. Astfel, nici comerciantii, nici bancherii nu stiu sub ce prescurtare va fi scris pretul in lei grei.

AMANARE. La randul lor, parerile analistilor economici sunt impartite. "Trecerea la leul greu poate sa se amane la infinit. Este o pierdere de timp, o complicatie care nu foloseste nimanui", spune analistul economic Ilie Serbanescu. El adauga ca denominarea este doar o chestiune de imagine, care nu aduce practic nici o schimbare din punct de vedere economic. "Se spune ca va aduce lucruri bune in plan psihologic. Eu am indoieli, fiindca cred ca va aduce rotunjiri de preturi, complicatii in tinerea evidentelor contabile, costuri mari pentru firme pe care nu le va ajuta nimeni", spune Serbanescu.

La randul sau, Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta BB&P, spune ca BNR trebuie sa clarifice multe aspecte. "BNR are de clarificat o serie de aspecte. Se vorbeste neoficial de emiterea a doar 25% din necesarul de lei grei. In acest caz, bancile vor trebui sa decida in cunostinta de cauza daca isi modifica reteaua de bancomate. Probabil ca in marile orase vor fi lei noi, dar in celelalte, nu", a spus Baltazar. Un alt aspect care trebuie clarificat este cel al zilelor bancare lucratoare si nelucratoare. Bancile comerciale au cerut BNR ca la sfarsitul lunii iunie cateva zile sa fie declarate nelucratoare cu publicul, pentru a avea timp sa pregateasca trecerea la leul greu. "Aceste aspecte trebuie clarificate intr-un plan detaliat, care in acest moment se pare ca nu exista. Daca ar fi existat, ar fi avut loc deja controale la marile centre comerciale, la banci, la societatile de asigurari, deoarece daca unul singur dintre acestia nu este pregatit, pot avea loc probleme in intregul sistem", a mai spus Baltazar.

CE VA FI. Se mai poate acum da inapoi? Este greu, deoarece magazinele au investit deja bani buni in fabricarea de etichete cu dubla afisare, care trebuie aplicate pe toate produsele incepand cu 1 martie, conform legii. "Era bine sa nu fi fost luata hotararea privind denominarea. Acum, daca tot s-a luat aceasta decizie, trebuie sa o facem si sa nu dam curs plangerilor bancilor straine. Acestea fac acum destui bani si nu e cazul sa le dam un cadou pe care-l cer", spune Serbanescu.

IN GRAFIC
Comunitatea bancara nu are motive sa ceara amanarea denominarii. "As vrea sa va transmit punctul de vedere al comunitatii bancare, si anume ca nu exista motive sa credem in acest moment ca procesul de denominare ar trebui amanat", a declarat ieri Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. "Suntem intr-un proces intens de colaborare cu Banca Nationala", asigura bancherul. Potrivit presedintelui bancherilor, in prezent la banca centrala se afla un proiect care va clarifica modul de trecere la leul nou. Bancherii au cerut BNR ca data de 1 iulie sa fie declarata zi lucratoare nebancara si se asteapta ca raspunsul sa fie unul pozitiv. (Adrian Mihai)

×
Subiecte în articol: economic leul